Gent Jazz 2016 - Prestigieuze opener

, 2 juli 2018

Op de openingsavond van Gent Jazz stonden met Kamasi Washington en Ibrahim Maalouf meteen twee absolute sterren aan het jazzfirmament op het podium. Niet alleen op papier maar ook op het podium bleek dat een start van jewelste te zijn voor het festival dat dit jaar aan zijn vijftiende editie toe is.

Het voorprogramma van de twee headliners bestond uit Terence Blanchard. De voormalige Grammy-winnaar ontgoochelde helaas met een ietwat fletse set. Ondanks zijn inspanningen kon de Amerikaanse trompettist het binnensijpelende publiek niet betoveren met de nummers uit zijn vorig jaar verschenen album ‘Breathless’ dat op het bekende Blue Note-label werd uitgebracht. Daarop proefde de vierenvijftigjarige muzikant volop van de funk en ook in Gent was dat niet anders. Maar het teveel aan geluidseffecten irriteerde op den duur.

Ook te zien op de openingsdag was Wout Goris, laureaat van het concours Jong Jazztalent Gent. Met vier andere muzikanten stond Goris op het podium: naast bas en drums kreeg het publiek ook nog eens twee saxspelers te zien. Ze brachten veeleer muziek die thuishoorde in een gezellig jazzcafé, maar iets te klein was voor het grote podium van het grootste jazzfestival van Vlaanderen.

Daarna was het tijd voor het hoofdmenu met eerst Kamasi Washington die in een opvallend gewaad het podium opkwam. De vijfendertigjarige Amerikaan imponeerde al snel met een sound waarmee hij moeiteloos de jazzliefhebbers, die het concert zittend volgden wat voor niet iedereen evident is door de opzwepende muziek, inpalmde. De band, zeven man sterk, putte vooral uit ‘The Epic’, het driedubbele album waarmee Washington de wereld veroverde. Het epische album - what’s in a name? - bevestigde dat Washington, die onderdak vond bij het hippe Brainfeeder-label, één van de huidige iconen is van de jazzwereld. De uitstekende band, met vooral toetsenist Brandon Coleman, speelde de pannen van het dak met een energieke set. Wie de grootmeester nog niet kende, zal in Gent zeker overtuigd geraakt zijn.

Tweede headliner, Ibrahim Maalouf, begon met een duiding van zijn concert. Hij zou een eerbetoon brengen aan Umm Kulthum, een Egyptische zangeres en musicus die stief in 1975 en de beroemdste en meest geliefde zangeres uit de Arabische wereld was. De trompettist excelleerde door de uitzonderlijke techniciteit waarmee hij speelde, iets wat het publiek erg waardeerde. Maalouf dichtte op die manier moeiteloos de grens tussen oost en west: beide muziektradities werden zo heerlijk met elkaar verzoend. Ook in Gent voegde Maalouf een nieuwe gelaagdheid en een ander kleurenpalet aan het rijke jazzgenre toe. Dat hij op Gent Jazz aantrad met een resem topmuzikanten als Scott Colley op contrabas en Mark Turner op saxofoon kon de pret alleen maar verhogen.

Voorwaar een geslaagde openingsdag van een prestigieus festival.

11 juli 2016
Steven Verhamme