Gent Jazz 2015 - Dansen, dansen!

De Bijloke, Gent, 18 juli 2015

In onze drukke festivalagenda mocht een bezoek aan Gent Jazz uiteraard niet ontbreken. De organisatie, dat de Gentse Bijlokesite jaarlijks tot een heuse festivalweide omtovert, focust al enkele edities niet enkel meer op jazz en zo stonden afgelopen donderdag kleppers als Laura Mvula en Rodrigo y Gabriela op het programma. De stoelen die normaal steevast in de mainstagetent staan, waren nergens te bespeuren: gedanst moest en zou er worden.

Gent Jazz 2015 - Dansen, dansen!



Bij het binnenkomen viel meteen op dat de indeling van de site grondig onder handen is genomen. De Garden Stage werd naar een nabijgelegen grasveld richting de hogeschool verhuisd en talrijke eetstandjes maakten van deze plaats een gezellige hangout. Het was op die idyllische plek dat Brusselaar Ignatz drie keer zijn ding mocht doen. Wij hoorden vooral zijn tweede set, waarbij hij begeleid werd door De Stervende Honden op bas en drums. Zij zorgden voor een solide ritmische ondersteuning, zodat Ignatz zijn psychedelische, lo-fi sounds ertussen kon weven. Perfect concert om in de stemming te komen!

Van Laura Mvula hoorden we voor het eerst twee jaar geleden toen ze geselecteerd werd voor de BBC Sound of 2013 en kort daarna haar hitsingle Green Garden uitkwam. Sindsdien bleef het echter was stil rond Mvula, haar naam zien verschijnen op Gent Jazz line-up was dan ook een behoorlijke verrassing en een reden te meer om naar haar concert uit te kijken.

Met een kleurrijke Afrikaanse poncho en haar typisch kortgeschoren kopje zag Mvula er stralend uit, wat ze meteen bevestigde met een energieke start via de drie topnummers Like The Morning Dew, Let Me Fall en Flying Without You. Dat de Britse moet putten uit slechts één album, was even te merken toen de aandacht wat verslapte in het midden van haar set. Gelukkig was ze net op tijd om er een prachtcover van Michael Jacksons Human Nature en haar monsterhit te brengen. We zien haar graag nog eens terug wanneer ze wat meer songs op zak heeft.

Voor bluesfanaten is de jonge texaan Gary Clark Jr. de toekomst van hun genre en niet zelden wordt hij de nieuwe Jimi Hendrix genoemd. Zijn uitgesponnen gitaarsolo’s zijn alom bekend en haast een must om ooit eens live te horen. Ook Clark begon met een rotvaart aan het concert met het soulvolle Bright Lights en Ain’t Messin’ Around, waarin zowel door hem als zijn tweede gitarist duchtig met solo’s werd rondgestrooid.

Aan zijn behendig gitaarspel hadden we ons enigszins wel aan verwacht, maar wat ons meer verbaasde, is dat zijn stem live ook erg soulvol en warm klonk. Dat viel misschien nog wel het meest op tijdens de cover Three O’Clock Blues van B.B. King. Vandaar ook dat we zijn uitgebreide gitaarsolo’s wel apprecieerden, maar hem liever wat meer hadden horen zingen. Al bij al, een topconcert.

En hoe later op de avond, hoe kleiner de bezetting. Van de zes musici die Mvula meenam, naar vier bij Clark en eindigen deed de hoofdnaam Rodrigo y Gabriela met z’n tweeën. Meer musici waren er ook echt niet nodig. Met een mix van flamenco, jazz en rock op klassieke gitaar vulden ze de hele tent en gedanst werd er vanaf de eerste noot. Terwijl Rodrigo meteen contact maakte met het publiek, bleef Gabriela in het begin wat bedeesd op de achtergrond. Toch is het vooral zij die ons verbaasde met een topsolo ergens midden het concert.

Het podium leek opeens toch te groot voor het duo waarbij ze dan maar een twintigtal mensen uitnodigden om hen te vergezellen. Zij konden naast wat knuffels aan beide musici de helft van het concert op het podium dansen terwijl topnummers als Diablo Rojo en Santo Domingo passeerden. Rodrigo nam naar het eind van de avond ook een tweetal keer verrassend de zang voor zich. En hoewel zijn stem een mooie hese toets heeft, vonden we dat verspaanst Engels toch maar wat bizar. Geef ons dan maar de zomerse afsluiter Tamacun in de plaats!

“Zonder goeie concerten zal het festival niet honderd procent geslaagd zijn”, vertelde organisator Bertrand Flamang ons in een voorafgaand interview. Wel, hij kan op zijn beide oren slapen. Donderdag stond bol van de goeie concerten, wij hebben genoten.

18 juli 2015
Sharon Buffel