Gary Numan - De weergoden te lijf

Openluchttheater, 5 augustus 2023

Gary Numan - De weergoden te lijf

Dus zo ziet de herfst eruit in OLT Rivierenhof. De concertlocatie midden in het park, waar het steeds lekker relaxed genieten is van de ondergaande zon, ligt er deze dagen toch mistroostiger bij dan anders. Het aanwezige publiek had zich alvast voorzien van regenjassen en paraplu’s om de zondvloed van regenbuien te trotseren voor het laatste optreden van het Europese gedeelte van de “Intruder”-tour van electronic//industrial annex postpunker Gary Numan.

CLT DRP, uitgesproken als "CLIT DRIP", kreeg de eer om het publiek op te warmen, wat deze keer letterlijk genomen mocht worden. Het elektro-punktrio uit Brighton heeft binnenkort een nieuwe plaat, ‘Nothing Clever, Just Feelings', uit en mocht Antwerpen aan het dansen brengen.

En het was effectief moeilijk om stil te blijven staan bij deze hutsepot van stijlen en genres die resoluut op de benen mikt. Hypnotiserende heavy pop op het scherp van de snee zonder compromissen. Annie Dorrett en kompanen verjoegen alvast voor even de regen uit het OLT.

We veronderstellen dat we Gary Numan niet meer moeten voorstellen, maar toch: begonnen in 1977 met punkgroepje Tubeway Army, in de opnamestudio een Moog-synthesizer ontdekt en sindsdien een ijkpunt is in de elektronische / industrial rock annex postpunk. In 2021 bracht hij de recentste plaat ‘Intruder’ uit. Het titelnummer, vol onheilspellende synths en gierende gitaren, opende de set en greep de aanwezigen bij het nekvel. Snerende elektronica vormden het hoofdbestanddeel voor een avondje industrieel lekkers.

The Gift en Is This World Not Enough uit ‘Intruder’ werden afgewisseld met werk uit de rijke carrière van de man (Pray For The Pain You Serve, My Name Is Ruin, Pure) , niet zonder “oudjes“ als Cars, Metal en Down In The Park een verdiende plaats in de spotlights te geven. Afgesloten werd er - hoe kan het ook anders? - met Are 'Friends' Electric?, dat gretig meegebruld werd door iedereen. Het regende dan wel bijna het ganse concert, iedereen bleef tot het einde van de show. Want iconen verdienen dat nu eenmaal.

Gary Numan @ OLT Rivierenhof 05-08-2023

8 augustus 2023
Patrick Van den Troost