Fun Lovin' Criminals - Fotoreportage

De Roma, 24 november 2023

Fun Lovin' Criminals - Fotoreportage

Soms moet een mens zich eens overgeven aan ongebreidelde nostalgie. Daar zit enige tragiek achter, maar ook iets hoopvols, in geluk vinden in het verleden. En het was van dattum in De Roma in Borgerhout. Want daar kwamen de Fun Lovin’ Criminals de vijfentwintigste verjaardag vieren van de plaat ‘100% Colombian’. Ze hadden geen voorprogramma meegebracht. We kregen namelijk een double bill voorgeschoteld met Rudeboy Plays Urban Dance Squad, die eerst het podium op mochten.

Totale overgave en adrenaline is waar Rudeboy sinds het heengaan van The Squad nog steeds op drijft. Samen met Dj DNA houdt hij de UDS-legacy levend. Geen gebrek aan zweet en decibels. En hoewel wijzelf meer gecharmeerd zijn van de oudere nummers als No Kid, Deeper Shade Of Soul en Demagogue, kwam ook de rest van het repertoire van UDS voorbij met dezelfde intensiteit als toen we hen voor de eerste keer zagen, ergens op de grens tussen de eighties en de nineties. Afsluiten deed Rudeboy met Fast Lane, nog één van onze favorieten, en Bureaucrat Of Flaccostreet. Een tien voor sfeer en gezelligheid. Die nostalgie sloeg ons zwaar om de oren.

Maar toen was het tijd voor “Stick 'em up, punk, it's the Fun Lovin' Criminal”. Het zilveren jubileum van de tweede plaat bracht Fun Lovin’ Criminals naar De Roma tijdens de wereldtour, die ze momenteel ondernemen. En zoals wel vaker bij dit soort verjaardagen, speelt de band de plaat dan ook van voor naar achter, de nummers in de volgorde zoals ze vijfentwintig jaar geleden op de plaat geperst werden. Want jawel, kids, zo luisterden wij oudjes toendertijd naar muziek, zij het op cassette, cd of vinyl. Zonder playlists en dergelijke.

Beginnende met openingssong Up On The Hill tot de hidden track Fisty Nuts. Met allerlei moois daar tussenin, van Love Unlimited (want wiens leven - of tenminste wiens relatie - heeft Barry White niet gered?) over Korean Bodega tot Big Night Out (over “supermodels” op “your/my D”). Daarna was er nog tijd om hits in het rond te strooien (The Fun Lovin’ Criminal, Loco) en enkele nieuwe nummers (Shake It Loose, Double Double) met het nieuwe geluid van FLC.

En dan moest het dak er nog af met (wat dacht u?) “Everybody be cool, this is a robbery / Any of you fucking pricks move and I'll execute every motherfucking last one of you”, Scooby Snacks. Daarna mocht DJ Bootsie Butsenzeller de afterparty verzorgen voor wie nog enige fut in de dansbenen overhad. Wij zaten ondertussen in een hoekje naar adem te snakken. Nostalgie is doenbaar, als die niet te ver in het verleden ligt.

Fun Lovin' Criminals, Rudeboy Plays Urban Dance Squad @ De Roma - 24/11/23

27 november 2023
Patrick Van den Troost