For Against, Red Zebra, Perverted by Language For Against wint zieltjes

Botanique, Brussel
For Against, Red Zebra, Perverted by Language
Op de eerste LeFantastique.Night na de vakantie stonden twee legendarische postpunkbands geprogrammeerd, de ene al wat bekender dan de andere. Voor headliner For Against betrof het hier het allereerste optreden in ons land, maar de groep maakte zijn internationale reputatie volledig waar. Dat smaakte naar meer.

Opener Perverted By Language bleek een in Brussel gevormd kwintet te zijn met in zijn rangen leden uit heel Europa. Ofschoon we niet a priori afkerig stonden ten opzichte van hun mengvorm tussen postpunk en donkere rock, viel het ons in de reeds vroeg volgelopen Witloof Bar moeilijk hen eerlijk te beoordelen. En dat kwam voornamelijk door de ongenuanceerd luide gitaarsound, waardoor de gevoelige stem van de zanger in de meeste nummers naar de achtergrond verdween. Volgende keer beter? 

Red Zebra
behoeft wellicht geen introductie meer, al ligt dat in het Franstalige landsgedeelte toch ietsje anders. Ook in de hoofdstad zijn ze niet zo vaak live te zien, hetgeen zaterdagavond bijgevolg in een mooie opkomst resulteerde. Podiumbeest Peter Slabbynck haalde voor de gelegenheid zijn beste Frans naar boven in zijn bindteksten en trakteerde het gretige publiek samen met zijn vier kompanen op een stomende set.

Het deed ons deugd oude pareltjes als Shadows of Doubt, TV Activity en Paradise Lost nog eens te horen spelen, naast een verrassende cover van Magazine’s Shot By Both Sides. Voorts mochten ook new wave-klassiekers als I Can't Live In a Living Room, Art Of Conversation en Ultimate Stranger niet ontbreken, aangevuld met recenter maar minstens even snedig werk als God is not a DJ of Spit On The City. Gebist werd er ditmaal met een gedreven versie van Man Comes From Ape en de inmiddels traditionele Joy Division-cover Transmission.

De afsluiter was het uit Nebraska afkomstige trio For Against, een kennerstip want nog nooit eerder in België live te zien. Hoewel ze momenteel door Europa toeren ter promotie van hun nieuwe album ‘Shade Side Sunny Side’, grepen ze in de Botanique uiteraard ook uitgebreid terug naar vroeger werk met de nadruk op hun debuut ‘Echelons’ (1987). We hoorden duidelijke muzikale invloeden van Joy Division, The Chameleons, The Sound, … maar toch vooral een pak straffe songs en een uitstekend op elkaar ingespeelde band.
 
Knap was ook de opbouw van het optreden: van in hoofdzaak melancholische tot snellere, uptempo nummers en naar het einde toe zelfs een elektronische toets. Alsof ze ons nog niet voldoende aangenaam hadden verrast nodigden ze ook nog Michel Sordinia van The Names uit op het kleine podium om I Wish I Could Speak Your Language te komen zingen. Een gewaagde maar geslaagde zet van de organisator om deze cultact naar Brussel te halen. Het dilemma dat besloten ligt in hun groepsnaam werd succesvol in hun voordeel beslecht; wij zijn vanaf nu gewonnen voor dit For Against.

November 8, 2008
Jan Vael