Fonnefeesten 2019: The Levellers - Het is nog steeds A Beautiful Day

Fonnefeesten, 3 augustus 2019

Fonnefeesten 2019: The Levellers</b> - Het is nog steeds A Beautiful Day

Reeds sinds 1988 drukken The Levellers hun stempel op het folkpunkgebeuren. De Engelse band is steeds sterk geweest in het bouwen van stevige feestjes, waarbij zeer bewust een boodschap door de strot wordt geramd. Of de band anno 2019 nog even energiek voor de dag komt? Op een overvol, zeer gezellig Fonnefeestenplein kregen we op die vraag een knallend antwoord.

Foto: Max Van Sande voor daMusic

Wie had gedacht dat de band na al die jaren een routineklus zou afwerken, mispakte zich volledig. Want knallen, dat deden The Levellers al met opener Liberty Song, het nummer waar ze - zo wist Jeremy Cunningham ons tijdens een interview eerder die dag te vertellen - steeds mee starten. Daardoor legt de band de lat meteen zeer hoog.

Meest opvallend: geen enkel moment stopte de machine. Vanaf dat eerste nummer waren de fans in de ban van een band die gezapige humor combineert met het bouwen van een wervelend folkfeest. Daarvoor maakt de band al jaren gebruik van traditionele instrumenten, zoals de didgeridoo, die zorgde voor een warme gloed over het plein. Ook viool, mandoline en harmonica mochten niet ontbreken. Het kwam de volkse atmosfeer over de hele lijn ten goede. Combineer dit met een charismatische frontman, die niet alleen zeer goed bij stem is, maar zich ook nog eens ontpopt tot een klassevol entertainer, en het hek was prompt compleet van de dam.

De band koos voor een zeer gevarieerde set. Zo klonk Julie nog steeds intens mooi op intieme wijze en was het volop feest bij One Way. Ook songs als Hope Street of Dirty Davey konden op herkenningsapplaus rekenen. Zonder verpinken bleef de band op hetzelfde elan doorgaan tot Riverflow.

Uiteraard kon What A Beautiful Day niet ontbreken. Het Fonneplein reageerde laaiend enthousiast. De klepper werd met evenveel energie en liefde gebracht als alle overige songs op de setlist. In 2020 volgt er bovendien een nieuwe plaat. Ook daaruit werden twee nieuws songs gebracht; nummers die duidelijk niet moeten onderdoen voor het oudere werk. Dat belooft voor de toekomst.

Van enige metaalmoeheid is bij The Levellers anno 2019 dus totaal geen sprake. We zagen nog steeds dezelfde bommetjes ontploffen zoals op Pukkelpop 1994, toen de band ons met een wervelende en onvergetelijke folkpunkset met verstomming sloeg. Met de knetterende afsluiter What You Know, waarbij alle registers nog één keer compleet werden opengegooid, werd dat in een wervelende finale glansrijk onderstreept.

4 augustus 2019
Erik Van Damme