Fonnefeesten 2019: 10cc - Goed geöliede dieselmotor

Fonnefeesten, 10 augustus 2019

Fonnefeesten 2019: 10cc</b> - Goed geöliede dieselmotor

10cc bestaat al sinds 1972. Na talloze bezettingswijzigingen blijft van de originele line-up eigenlijk enkel nog Graham Gouldman over. Toch waren wij nieuwsgierig genoeg om deze klassiekers aan het werk te gaan zien. 

Opener The Wallstreet Shuffle viel helaas in het water door technische problemen, een euvel dat vrij snel werd opgelost. Toch zou het tot Good Morning Judge duren vooraleer de band op volle snelheid begon te draaien. In eerste instantie vreesden we voor een routineuze set, maar uiteindelijk was niets minder waar. Gaandeweg sprak de frontman het publiek meer aan en betrok de medemuzikanten voortdurend bij de zaak. Door grapjes te maken en grollen uit te halen zorgde hij voor een glimlach op ieders lippen. De intussen goed geöliede dieselmotor sloeg dan ook prompt in overdrive met songs als The Things We Do For Love, Silly Love en I'm Mandy Fly Me, allemaal gebracht met diezelfde intense energie en spontaniteit als in het verleden. De heren zijn ondertussen prille zeventigers. Je kan dan ook niet verwachten dat ze nog vliegen over het podium als jonge veulens. Maar stilstaan was er ook niet bij.

Na I'm Not In Love - voor heel wat koppels de logische aanleiding tot een slow zoals in de jonge jaren - ging het hek compleet van de dam met het smakelijke en onvergetelijke Dreadlock Holiday, een song waarbij alle registers tot in het oneindige werden opengetrokken. Voor een soort van a capella gebracht Donna stonden de bandleden zij aan zij aan de microfoon: een kippenvelmoment. In de finale werden voor afsluiter Rubber Bullets alle teugels nog eenmaal gevierd. De daaropvolgende euforie was fantastisch.

Een band als 10cc had er gemakkelijk een hitmachine van kunnen maken en de fans geven wat ze wilden: een potje nostalgie voor ouderen en een jukeboxeffect. Het siert deze band dat ze veel meer doen dan dat. 10cc brengt de songs met zoveel spelplezier en liefde dat de fans veel meer krijgen dan een routineus concert. Bij een dergelijke energieke set is het onmogelijk om stil te blijven staan, waardoor niet alleen de oudere fan aan de trekken komt, maar ook de jongere ermee kan kennismaken en in bewondering kan luisteren en genieten. Een klasseconcert van een topband!

11 augustus 2019
Erik Van Damme