Fink - Wondermooie hypnose

Ancienne Belgique, Brussel, 3 maart 2015

Op de Grote Markt trekken enkele toeristen een snelle selfie voor ze zich haasten naar de wafelkramen. Brussel maakt zich klaar voor een lange, koude nacht. Alsof de winter nog een laatste keer om zich heen wil schoppen. Een betere setting voor de melancholische folkblues van Fink konden we ons niet inbeelden.

Fink - Wondermooie hypnose



Fink schept met zijn muziek een nieuwe realiteit en doet er alles aan om zijn publiek daarin mee te zuigen. Soberheid en intimiteit zijn daarbij de grootste troeven. Geen flashy outfits en ellenlange bindteksten, maar simpele anekdotes en een minimalistische opstelling. Lampen zo opgesteld dat je haast niet anders kan dan naar het podium staren.

Vijfde keer al dat Fink in de Ancienne Belgique staat. Ooit zelfs als voorprogramma van Arsenal. En hoewel de Brit blijft evolueren in zijn muziek, toch staan Fin Greenwall en zijn kompanen telkens weer garant voor een bijzonder meeslepende avond. Ook al leunen de nieuwe songs op ‘Hard Believer’ meer en meer naar de rock, tijdens het concert waan je jezelf in een bijzonder grungy film noir. Leunend tegen een muur, sigaret in de hand, regen op de hoed.

Het repetitieve in de muziek, de simpliciteit van de instrumenten en de wondermooie maar atypische stem van Greenwall sleuren je door de nacht. Heel gestaag maar intenser dan een mescal-trip door de Mexicaanse woestijn.

Kan ook moeilijk anders als je Warm Shadow, Sort of Revolution, Perfect Darkness  en Looking too Closely in je repertoire zitten hebt. Eerst met band, daarna een stuk akoestisch en vervolgens weer naar een crescendo.

Met This Is the Thing trok Fink de avond naar een absoluut hoogtepunt. Het gekraak van de mans gitaar trok telkens opnieuw een streep kippenvel door de zaal en kreeg zelfs de die hard praatclub achterin de zaal stil. Fink hypnotiseerde zijn publiek en het waren de zaallichten die ons terug de werkelijke wereld insleurden.

Fink speelt op zondag 28 juni op Rock Werchter.

3 maart 2015
Niel Van Herck