Finale Oost.Best! - De aangekondigde overwinning

Vooruit Kunstencentrum, 10 december 2017

Terwijl een gure winterprik over het land trok zochten wij de warmte van De Vooruit op waar Oost-Vlaanderens fijnste bands in de finale van Oost.Best!, het Oost-Vlaamse rockconcours, het mooie weer maakten en streden om de titel van beste band van de provincie.

Hermànn trapte de finale stevig en met overtuiging op gang. Stevig staat in deze echter niet enkel voor roepen en tieren, want de heren wisten wel wat nuance in hun songs te stoppen. Vooral in het derde nummer wisten ze met hun subtielere passages de aandacht te trekken. Het slotnummer daarentegen was goed en grappig bedoeld, maar we misten een song.

Waar hun voorgangers erg rommelig eindigden, begon Maine Coon ietwat rommelig en twijfelachtig aan zijn set. Nadien werden we echter meegetroond op een melodieuze en avontuurlijke trip waar de nodige groove en psychedelica aan toegevoegd werd. Wij hadden na afloop alvast zin in meer…

De naam van RAMAN ging al van voor aanvang van deze finale de ronde als een van de topfavorieten. We bekeken het dan ook met enige verwachtingen en kunnen nadien enkel besluiten dat de verwachtingen helemaal werden ingelost. Deze band heeft de sound en de song, maar vooral een echte frontman met Simon Raman. Je moet trouwens een beetje een ego hebben om je band naar jezelf te noemen. Dát en een goede naam, want zeg nu zelf Raman bekt een pak beter als bandnaam dan Blomme. Nu, met het talent van deze Raman zit het zeker snor. We dachten bij momenten zelfs (daar gaat een heilig huisje) aan Jeff Buckley.

Low Land Home kenden wij via hun uitstekende rustige debuut-ep. We hielden dan ook ons hard vast of de band tussen al het geweld stand zou houden. De set werd echter verstandig en progressief opgebouwd. We zagen ontspannen band die er perfect in slaagde om wat meer body te geven aan de nummers in vergelijking met op plaat.

De jonge gasten van Creatif Mindz combineerden lef met branie en leverden een schitterende mini-set af. De band speelde strak en zonder omwegen en met de nodige attitude die perfect paste. Ook het plaatje met de kostuums klopte perfect al lopen ze hier wel het risico om vergeleken te worden met Triggerfinger, dat andere Belgische powertrio. Maar laat dat laatste misschien ook nog een bijzonder goede referentie zijn.

Oproer had letterlijk busladingen vol fans meegebracht vanuit het niet eens zó verre Aalst, maar wij stonden er naar te kijken en wisten het allemaal niet zo goed. De frontman trok alle aandacht naar zich toe, maar dat kon niet verdoezelen dat we muzikaal niet goed wisten welke richting dit uit moest.

Rock met stalen kloten. Tot zover de korte samenvatting van Tien Toen Vuist, maar hadden de heren hadden ook stevige songs met vlees aan die ze lekker vuil en super strak speelden. Bovendien stonden ze garant voor twintig minuten dikke fun!

Gilman had de ondankbare taak om als laatste te spelen. De muziek die Gilman brengt, vraagt wel wat aandacht en het grootste deel van het publiek kon die aandacht blijkbaar niet meer opbrengen. De sound én de songs waren van een onwaarschijnlijk hoog niveau, maar dit bleken jammer genoeg parels voor de zwijnen. Gilman hield het dan ook vrij snel voor bekeken.

De jury trok zich nadien terug om een beslissing te nemen. Met RAMAN op het hoogste schavotje werd de gedoodverfde favoriet dé grote overwinnaar van deze elfde editie van Oost.Best! Zij werden geflankeerd door een ietwat verrassend Hermànn op plaats twee en Creatif Mindz op plaats drie. 

11 december 2017
Patrick Blomme (Foto's: Patrick Blomme)