Fifty Lab Festival - Dag 3 - Humor, absurditeit en een hartenbreker

Meerdere locaties Brussel, 15 november 2023 - 17 november 2023

Fifty Lab Festival - Dag 3 - Humor, absurditeit en een hartenbreker

Als liefhebber van fantasy, sf en horror is de mogelijkheid tot tijdreizen iets dat ons enorm aanspreekt. Op muzikaal vlak optredens meemaken van overleden helden in de glorietijden, of net voor ze bekend werden? Het moet magisch zijn om dat te mogen meemaken. Of reizen we toch maar naar de toekomst om de laatste nieuwigheden binnen de muziek te ontdekken?

De derde festivaldag vertoefden we vooral in de AB. Knus genieten van een humoristische set met een leuke hoek af of ons laten bedwelmen, het hoorde er allemaal bij. Afsluiten deden we met een hartenbreker van formaat.

Het gekke gezelschap Chevalier Surprise is een formatie van toppers, die de naam niet heeft gestolen, want verrassend was deze set in elk geval. Getooid in soldatenpakken brachten de heren een soort punk, waarbij de nodige heilige huisjes sneuvelden. Er werd dan ook stevig gestampt en geduwd op dat podium. Maar tegelijk straalde Chevalier Suprise de nodige zelfrelativering en humor uit. In elk geval zorgden ze voor een eerste glimlach om de lippen, terwijl ons tegelijk ook heel subtiel een spiegel werd voorgehouden. Dat is waar het bij punk om draait, toch? De band gewoon in het hoekje “punk” duwen is hen nochtans tekort doen. De eerste uppercut was alvast een feit. En dan moest de avond nog echt beginnen.

Ricardo Martins werd bekend in de Portugese muziekscene als drummer van bands als Adorno, Lobster en Cangarra. Hij groeide ondertussen uit tot een geliefd en drukbezet muzikant. Helemaal in zijn eentje toonde hij de capaciteiten in een karig bezette Bonnefooi. De man bleek niet alleen een verbluffende drummachine, hij maakte ook gebruik van speciale effecten, die het experimentele karakter van de muziek omkaderden of gooide daar subtiele vocale aankleding tegenaan.

Over veelzijdig gesproken: James de Graef stond onder het pseudoniem Loverman helemaal alleen op het podium van AB-Box, gewapend met gitaar en die zeer emotierijke stem. Hij kreeg de aanwezigen stil, maar durfde ook de knop omdraaien naar een meer dansbare gegeven om je even later weer op het verkeerde been te zetten. Bovendien bleek Loverman een klassevol entertainer, die het publiek vaak letterlijk ging opzoeken. Binnenkort voor een volle grote zaal? Het potentieel is alvast aanwezig.

Voor University besloten we in de AB te blijven. Dit collectief brengt een chaotische vorm van postpunk met hardcore-invloeden. Enerzijds waren er de gitaristen, die voortdurend met scherp schoten, terwijl de zanger-gitarist de teksten brulde of fluisterde, tot hilariteit van de aanwezigen. Maar vooral de drummer wist de aandacht te trekken. Een rollercoaster van humor en absurditeit moest verbergen dat deze muzikanten verdomd goed wisten waar ze mee bezig waren. En dan hebben we het nog niet eens over de man met bivakmuts, die schijnbaar computerspelletjes zat te spelen en telkens de songtekst toonde.Een waanzinnige set, die je met piepende piepen en een brede glimlach de zaal deed verlaten.

Het Belgische rapduo 39Bermuda gooide dan wel alle hiphopclichés op een hoopje zonder daar iets vernieuwends aan toe te voegen, toch wisten ze de handen op elkaar te krijgen. Want de energie spatte daadwerkelijk alle kanten uit. De set werd abrupt afgebroken toen het geluid volledig stil viel. Binnen het genre zullen ze wellicht een schare fans vinden, maar ons konden ze niet helemaal over de streep trekken.

Bij Cumgirl8 was er geen doorkomen aan en dus besloten we de avond af te sluiten in Beerlab. Dushime, ook bekend onder de naam Andie Dushime, film- en theateractrice, muzikante, zangeres, verhalenverteller en performer, is een nieuwe verschijning op het Belgische kunsttoneel. Het theatrale vond je ook terug in de set. Bovendien beschikt de dame over een prachtige , heldere stem, waarmee ze alle toonladders bestijgt. Zo wist ze je bijna te hypnotiseren, ware het niet voor het vervelend gebabbel van de aanwezigen. Gelukkig bleven naar het einde van de set enkel de muziekliefhebbers over, die in stilte genoten van de intense manier waarop Dushime harten verwarmde en zielen deed bloeden. Er hing de hele set lang een bijzondere magie in de lucht, die goed was voor een bijzondere trip.

We gingen nog even poolshoogte nemen bij A Strange Wedding, die met een gevarieerde dj- set de raver in ons wakker maakte. Bonkende beats werden voortdurend afgewisseld met vreemde soundscapes tot een kleurrijk klankentapijt ontstond. Maar de dansspieren waren moe en het hoofd diende terug leeg te worden gemaakt.

Accreditatie: Musiczine

20 november 2023
Erik Van Damme