Eefje De Visser - Succesvol uit de comfortzone treden

NEST, 26 december 2017

Sinds we eind december 2016 Eefje De Visser voor het laatst aan het werk zagen in Tivolivredenburg in haar Nederlandse hometown Utrecht werd het even heel stil. We kunnen niet ontkennen dat we diep vanbinnen vreugdesprongetjes maakten toen we vernamen dat Eefje solo de baan optrok. 

In eerste instantie bleek haar Belgische hometown de enige Vlaamse stop van de solotournee. Ondertussen zijn er wegens het grote succes al een pak data in Vlaanderen bijgekomen, maar deze eerste show was in no time uitverkocht.

Eefje De Visser kon voor de makkelijke weg kiezen en enkel met haar gitaar op het podium gaan staan. Iets waarvan ze in het verleden al met verve bewees dit aan te kunnen. De vreugdesprongetjes waarvan eerder sprake werden echter nog wat gekker toen we meer en meer hints kregen over de invulling van die soloshows: Er werd gekozen voor een invulling met gitaar, soundscapes, loopstation en synths en dat soms allemaal tegelijkertijd.

De nummers werden laag per laag weer opgebouwd en de nieuwe arrangementen waren niet voor een gat te vangen. Zo werd het concert bijzonder ingetogen en behoedzaam op gang getrokken met Scheef om plots met drummachine en synths voor een bijzonder contrast te zorgen. Een contrast dat mooi doorgetrokken en uitgesponnen werd in het daaropvolgende Staan.

Het deed ons ook plezier om De Bedoeling uit ‘Het Is’ nog eens te horen passeren. Ook nu weer in een verrassend arrangement met Eefje op basgitaar en toetsen/knopjes allerhande. De meest vernieuwende herwerking vonden wij echter die van Wacht met zijn terugkerend en atypisch synthriffje.

We kregen ook de première van een nieuw nummer dat op haar vierde plaat zal terecht komen. Wanneer die opvolger van ‘Nachtlicht’ er zal zijn, daar wou De Visser geen datum op plakken. Wat we wel weten is dat het alvast warm, zacht elektronisch en veelbelovend klonk.

Als contrast tegenover de broeierige clubsound mocht het tempo er doorheen de set ook zo nu en dan eens volledig uit. De quasi akoestische versies van Luister, Wel en bisnummer Ongeveer brachten een muisstille zaal in ontroering.

Na het tweede bisnummer Afdwaalt uit haar debuutplaat ‘De Koek’ was het hoe dan ook afgelopen. We zagen in NEST een rasartieste aan het werk die doorheen de jaren haar tijd nam om te groeien en die voor deze solotour behoorlijk, maar succesvol uit de comfortzone trad. 

27 december 2017
Patrick Blomme