Dour 2015 - Opwarmen!

Festivalterrein, Dour, 16 juli 2015

Gisteren in het Waalse dorpje Dour de zeventwintigste editie van het gelijknamig festival van start gegaan. Het festival duurt dit jaar voor het eerst vijf dagen. Dit omdat thuisstad Bergen Europese Culturele Hoofdstad is. Onze man was op de afspraak en zag La Smala de aftrap geven, Jungle een beetje klungelen op het middenveld, SBTRKT de voorzet geven en 2manydj's binnenkoppen.

Dour 2015 - Opwarmen!



We gaan je niet wijsmaken dat de wei al vol stond voor La Smala. Noch dat we speciaal voor hen vroeger naar Dour waren gekomen. Maar we zijn blij dat we hen aan het werk zagen en een groot deel van de reden ligt bij het feit dat ze de aanwezigen enthousiast aan het dansen kregen.

Vier blanke rappers en een dj, doet dat je aan de Beastie Boys denken? Ze gaan dezelfde richting uit. Hun beats zijn eenvoudig en bij momenten zijn samples herkenbaar. Hun taal is het Frans, en daardoor moesten we ook een beetje denken aan Starflam, die hier ook nog aantreden.

Dit is een van de redenen waarom we hier graag komen: om te zien wat er leeft aan de andere kant van de taalgrens. Hits als Dans Le Sofa werden en masse meegezongen, en over Ça Fait Boum vertelden ze dat de videoclip hier vorig jaar, op dit eigenste festival, werd opgenomen. Thuis eens naar hun plaatjes luisteren!

Een groep mag gerust wat aandacht besteden aan hoe ze op een podium gekleed gaan, graag zelfs. En dat zanger/toetsenist Tom McFarland van Jungle verkleed ging in een safari-pakje als was hij Stanley in Congo was op zich leuk. Die achtergrondzangeres zag er beeldig uit, en de achtergrondzanger ook wel.

Maar het had meer mogen zijn. Een paar nummers met een hoek af mankeerden bijvoorbeeld. Of anders was het leuk geweest als niet elk nummer inwisselbaar had geleken met elk ander nummer. Bij Julia, in het begin van de set waren we nog mee maar al snel daarna hoefde het voor ons niet meer. Wat hingen die colaflesjes aan die drumset te doen, vroegen we ons af, zou die drummer die nog gaan gebruiken? En had de roadie die wel met een stemapparaatje gecontroleerd op de correcte hoeveelheid water? Boeiender dan dat werd het echt niet.

Nee dan liever SBTRKT. Hij had ook een attribuut op zijn hoofd, een soort masker dat aan een sjamaan deed denken. Maar de muziek zat hier wel goed, en de variatie was breed.

Soms kwamen stempartijen uit de computer, maar dan weer kwamen ze van kompaan Tev'n die met een stem vergelijkbaar met die van Kele Okereke niet alleen af en toe zong, maar ook soms drumde en meespeelde op synthesizer.

De hit Wildfire werd massaal meegezongen door de steeds grote wordende groep festivalbezoekers. Eén nummer had een stempartij van Thom York meegekregen, dat was ook mooi. New Dorp, New York werd een hoogtepunt, en elk nummer mondde uit in een explosieve trip zonder dat hij gebruik maakte van goedkope effecten.

Vroeger brachten 2manydjs op festivals al eens iets speciaals mee, zoals die keer met die dansende platenhoezen. Of helemaal in het begin trokken ze bruine papierzakken over hun hoofden. Maar naarmate ze oudjes worden mag het simpeler zijn: gewoon plaatjes draaien is meer dan voldoende.

'Gewoon' is eigenlijk niet een woord dat bij hen past. Hun set is een muzikale flipperkast waarin bekende flarden nummers zo snel over en weer botsen dat de helft van het amusement komt uit ze zo snel mogelijk de plaat herkennen. Die twee maten beat die al halve minuut meelopen, is dat niet van Pump Up The Jam? En klinkt daar niet wat Human League in door? Aha, Julia van Jungle in de mix!

Maar even goed draaien ze onbekende nummers, pastiches op AC/DC of spelen ze met het geduld van het publiek door de muziek minutenlang stil te houden terwijl het "Dourreeeuh" scandeert. Om daarna natuurlijk met een flard vette beats dat publiek weer op te jagen.

Afsluiten deden ze met een oudje van hen: Out Of Space van The Prodigy laten opboksen tegen het reggae-origineel. Het klonk als een rockband die een klassieker nog eens uit de kast haalt, want het truukje gaat al mee sinds de legendarische Eskimo-fuiven. Werken deed het nog altijd.

De ideale afsluiter voor deze eerste dag dus. Straks mogen ze dat op Pukkelpop nog eens over doen.

16 juli 2015
Kristof Van Landschoot