De Mens - Het vuur blijft branden

Muziekclub N9, Eeklo, 4 mei 2015

De Mens is terug van weggeweest en dat zullen we geweten hebben. ‘Nooit Genoeg’ is een dijk van een plaat met alweer een pak hitwaardige, catchy nummers met spitsvondige teksten. Live zijn de heren bovendien altijd een garantie voor een meer dan aangenaam avondje uit.

De Mens - Het vuur blijft branden



In een uitverkochte muziekclub N9 trapte de groep onmiddellijk ijzersterk af met het vrolijk macabere Kim Is Dood. De toetsen van nieuw, vast groepslid David Poltrock zorgden voor een aangenaam surplus en geven de songs meer body. Onmiddellijk daarop volgde discosingle Nooit Genoeg, die live nog funkier en snediger klonk dan die op plaat al is.

Hoe goed en leuk de laatste plaat van De Mens ook mag zijn, het blijft toch vooral een echte liveband. Dat merkte je aan de vlotheid en gretigheid van Frank Vander Linden, de immer dollende en wijdbeens spelende Michel De Coster, de semi-nonchalance, maar superaccurate speelstijl van drummer Dirk Jans en de guitigheid van David Poltrock. Het spelplezier spatte van het podium en de interactie tussen de bandleden sprak boekdelen.

Er passeerden een pak nummers van de nieuwe plaat. Waar die op plaat al konden bekoren, slaagde De Mens er in de broeierig hete N9 in die nummers live nog dat beetje extra mee te geven. Dit Lawaai bleek de perfecte ode aan rockmuziek, het bijtende Pijn – Dronkenschap – Verdriet werd gedragen door de stevige baspartijen van Michel De Coster en Angst en Bemin Me Later zorgden voor minieme rustmomentjes in de set en toonden aan dat deze groep het ook met zachte liedjes kan.

De hits passeerden uiteraard ook de revue. En In Gent joeg het tempo en de temperatuur nog de hoogte in, Zonder Verlangen teerde op die heerlijk gitaarriff en Jeroen Brouwers (Schrijft Een Boek) werd opgesmukt met een lange en potige bassolo.

In de bisronde werd het blik hits nog verder opengetrokken en passeerden er broeierige versies van Ergens OnderwegLachen & Mooi ZijnIrene en een uitgerokken dansversie van Maandag.

De Mens bewees dat ouder worden niet per se synoniem moet staan met op je lauweren rusten en teren op bestaand succes. Als twingtigplusser hebben ze al een pak hits op de teller staan, maar toch  slaagt de groep er met elke plaat in om er een aantal aan het lijstje toe te voegen. Live zagen we een groep die al jaren Nederlandstalige pop- en rocknummers met pit en humor aan de man weet te brengen en dit met een vuur waarmee ze nog jaren door kunnen gaan.

4 mei 2015
Patrick Blomme