De Jeugd Van Tegenwoordig Niet obsceen maar creatief

Het Depot, Leuven
De Jeugd Van Tegenwoordig
Met de komst van Nederland’s finest was Leuven op donderdagavond – niet voor niets dé uitgaansavond voor studerend Vlaanderen – in voor een groot feest. Want niet alleen De Jeugd Van Tegenwoordig gaf het beste van zichzelf. Zo kregen we ook DJ Willie Wartaal, De Mixfitz en AKA the junkies voorgeschoteld. Een package deal, als u wil.

Het publiek had er al meer dan een uur opzitten toen Willie Wartaal, Vieze Fur en Fabergé het podium vakkundig in beslag namen. De hitjes die De Mixfitz (featuring Vieze Fur) moeiteloos door hun mixer haalden, hadden het publiek al aardig opgewarmd.

Naar goede gewoonte had elke persoon in de zaal aanwezig iedere vorm van gêne bij de ingang achtergelaten. Zo stelden we vast toen de Neger Des Heils de hyperactieve beat van Applaus op het publiek afvuurde. De drie prettig gestoorde Nederlanders verschenen op het podium en staken van wal met het meest vuilgebekte nummer uit hun repertoire. “Wiebel met die tieten” riep de zaal zonder enige schroom.

Van de lyrics tot Fabergés felgekleurde schoenen en Vieze Furs geruite pyjamabroek: alles aan De Jeugd Van Tegenwoordig is fout. Het publiek dat zich tijdens de megahit Watskeburt?! de longen uit het lijf brulde, leek hier echter geen enkel probleem mee te hebben. En dat is waar het bij deze jongens om gaat: plezier, lol en amusement.

Waar de teksten nu eigenlijk over gaan? Daar hebben we nog altijd het raden naar. Het feit dat de microfoons erg slecht waren afgesteld, droeg alleen maar bij tot dit probleem. Dat woorden als “bitch”, “slet”, “dope” en “tieten” veelvoorkomend zijn, geeft ons echter een globaal idee. Sommigen noemen het obsceen, wij vinden het creatief.

Slecht afgestelde microfoons of niet, het kon de pret niet drukken. Terwijl hits als Shenkie, Datvindjeleukhe en Wopwopwop (De Tentenbakkers) de revue passeerden, werd het alsmaar heter in de voormalige cinemazaal. Als professionele entertainers jutten de drie Nederhoppers de massa moeiteloos op. Meerdere keren werd verzocht “de L van Leeeuven!” te vormen met duim en wijsvinger. Er werd naar pillen gevraagd – al betwijfelden we dat deze reeds hyperactieve rappers nog een magisch poedertje nodig hadden. Buma In Mijn Zak klonk hierna wel erg toepasselijk.

De zinderende set werd na iets meer dan een uur met Hollereer (“je kijkt oh zo zuur naar m’n haute couture want m’n haute couture is oh zo duur” – u kent het wel) beëindigd. Een weinig originele zet, maar desondanks zorgde een topuitvoering van het nummer voor een stomende afsluiter.

Na een bisnummer of twee lieten Fabergé en Vieze Fur het podium aan hun corpulente vriend. Als AKA the junkies scoorde Willie Wartaal deze zomer een hit met Konijntje. Wie hem op Pukkelpop aan het werk zag, kent het procédé wellicht. Een lange aanloop, om vervolgens het nummer zelf zo lang mogelijk te rekken. Geen hoog niveau van originaliteit, maar het waren ook nu weer de hilarische opmerkingen van de heer Wartaal die het ‘m deden. Een erg geschikte afsluiter van een avond vol vunzige mopjes, foute kledij en gewiebel met die tieten. Applaus voor de Jeugd Van Tegenwoordig!

November 8, 2008