De Dijk - Waterval van hits

Effenaar, 4 november 2022

De Dijk - Waterval van hits

De Dijk is niet zomaar een Amsterdamse band, maar eerder een vette stempel in de muziekgeschiedenisboeken van Nederland. Een waterval van hits bewees dit tijdens hun afscheidstournee door het hele land. Nu komt er na ruim veertig jaar helaas een einde aan deze iconische band.

Terwijl grote acts als vergane glorie nog op de podia te zien zijn, staat De Dijk als vanouds de sterren van de hemel te spelen. Ondanks dat de kwaliteit nog mijlenhoog ligt, heeft zanger Huub van der Lubbe besloten meer tijd voor zichzelf te nemen en helaas valt dit niet te combineren met zingen in één van de beste bands van Nederland. Maar goed, liever nu op een hoogtepunt stoppen dan wanneer de kraaien zich omdraaien bij het inzetten van de eerste noten.

Er was geen voorprogramma voorzien. In plaats daarvan werden we verwelkomd door I Spy van The Ronald Shaw Orchestra. Deze 007-soundtrack zorgde met die spannende jazzsound voor de juiste sfeer bij de opkomst van de achtkoppige band. De altijd vrolijke frontman straalde als een felle zon in stijlvol paars pak. Ook al zijn dit de laatste shows, betekent dit nog niet dat hij er klaar mee is. De avond werd ingezet met het rustige Goed Je Weer Te Zien, waarin Van der Lubbe wederom benadrukte dat hij blij was hier voor een uitverkochte zaal te mogen staan. Waar die zaal vooral op wachtte, was om heerlijk te dansen. Bij het tweede nummer, Laat Het Vanavond Gebeuren, ging dan ook echt iedereen met de heupen los en ontstond er een onwijs gezellige, intieme sfeer in de zaal. 

In 2009 stonden de mannen van De Dijk met de bek vol tanden, toen ze een telefoontje kregen van soullegende Solomon Burke met het aanbod om samen een aantal nummers op te nemen. Het album 'Hold On Tight' was het resultaat. Wanneer Burke dan naar Nederland vliegt voor een promotietour, komt hij helaas niet levend aan. Om deze vriend en dit idool te eren, koos De Dijk ervoor om Hou Me Vast in zowel de eigen taal als het Engels te brengen.

Na het passeren van tracks als, Ik Kan Het Niet Alleen, Als Ze Er Niet Is, Onderuit en Kan Ik Iets Voor Je Doen denk je dat er toch wel een einde moet komen aan de constante stroom van hits. Maar in de toegift was er nog meer dan genoeg ruimte voor een handvol knallende meezingers. Binnen Zonder Kloppen, Mijn Van Straat Geredde Roos en publieksfavoriet Dansen Op De Vulkaan hoorden we nog voorbijkomen. 

Er was zelfs nog tijd voor een tweede bisronde. Het was dan wel de laatste keer, maar genoeg kregen ze er toch nog niet van. En net als je dan denkt dat je alles wel gehad had, kwamen er nog meer hits naar boven. Nergens Goed Voor, Groot Hart en het goed gekozen slotnummer Mag Het Licht Uit waren toch echt de laatste nummers, die we van deze band te horen kregen.

Als de band in stilte het podium verliet en de lichten weer aan floepten in de zaal, veegden een aantal fans nog even de tranen weg om vervolgens aan te schuiven om één van de gesigneerde items te scoren bij de merchtafel.

5 november 2022
Jordi Rijnders