Dans Dans - Zand kan schuren

N9, 25 maart 2017

Dans Dans live is altijd een belevenis. Je weet waar je aan begint, maar zelden waar je uitkomt. Ook met vierde plaat ‘Sand’ onder de arm is aan dat concept niks gewijzigd, zo bleek tijdens de passage in de kleine, maar bomvolle muziekclub N9.

Dans Dans - Zand kan schuren

Met ‘Sand’ sloeg Dans Dans niet onmiddellijk een nieuwe weg in. De instrumentale, verfijnde, filmische inslag blijft behouden, maar in tegenstelling tot bij de vorige albums bestaat ‘Sand’ bijna volledig uit eigen nummers. De plaat werd bovendien op vier dagen tijd live opgenomen zonder overdubs.

Voor de set in N9 werd vooral geput uit die nieuwe plaat. Opener TV Dreams drukte je meteen met de neus op de feiten. Een melodieuze, zwoele start, maar al snel werd de voorhamer bovengehaald en kwamen we in een explosieve storm van gitaargeweld terecht.

Zo ging het een gans concert door; nummers eindigden nooit zoals ze begonnen waren en veranderden constant van richting en sfeer. De sterkte zat vooral in de doorlopende spanning tussen het triumviraat Dockx, Jacques en Cassiers. Het continu uitdagen dwong elke muzikant afzonderlijk op hoog niveau te presteren, goed beseffend dat ze ook niet zonder elkaar konden.

Als we dan toch een keuze moeten maken uit de topnummers, gaan we voor het heftige en grillige in Vluchtheuvel, het frivole van Thieves, de zwoele en rokerige versie van Nick Drake’s River Man, het donkere, pompende postrockgeluid in Coffee Grounds en de klassieker Au Hasard.

We zagen een Dans Dans in topvorm. Nu eens lyrisch, dan weer onstuimig en soms gewoon beiden tegelijk. Dat zand kan schuren werd hier uitvoerig bewezen.

27 maart 2017
Patrick Blomme