CPeX ... kuist zijn schup af - Spade schoongemaakt

De Roma, 4 januari 2023

 	CPeX ... kuist zijn schup af - Spade schoongemaakt

Het einde van een tijdperk! Met tien (10!) uitverkochte afscheidsshows in thuishaven Antwerpen gooit de Clement Peerens Explosition, kortweg CPeX, de handdoek in de ring en laat het aan anderen om de “Aentwaerpse beschoaving” verder uit te dragen in de wereld.

 

Bij het binnenkomen kon je al meteen de nerveuze opwinding door De Roma voelen sprankelen van fans die nog eens voor een ultiem CPeX-feestje wilden gaan. En ze werden meteen op de wenken bediend met opener Leve De Clement Zijn Wijf! (over diens overmatige koopdrift) dat de toon zette voor een avondje ongebreidelde rock-’n-roll. Wat volgde was een set om duimen en vingers bij af te likken. Passeerden de revue (en dat mag letterlijk genomen met de komedie die zich ontspon op het podium met de strategisch geplaatste deuren): Loeten, There Is Only One Sylvain, Boecht Van Dunaldy, Pinokkio en Foorwijf. Asbak (Van Sid Vicious) en Moeder zorgden dan weer voor de  meer ingetogen momenten op deze moordend intense setlist.

En dan zouden we bijna de upgrades van Blankenberge van geestesgenoot Hugo Matthysen of The Architect van stadsgenoten dEUS nog “bekan” vergeten. Tussendoor mocht drummer Lady Dave ook nog De Roos van Ann Christy een opfrisbeurt geven. Een ondertussen op kookpunt geraakt publiek brak ei zo na De Roma af, doch als slotakkoord werd het afscheid dia-avond-gewijs afgesloten zodat ook voormalig drummer "Vettige Swa" de Bock en de overige leden van de familie Peerens een prominent plaatsje kregen in de legende.

Vraag is: wie, o wie gaat er voortaan een antwoord formuleren op de Grote Levensvragen van deze Wereld als daar zijn “Are you ready for den Dikke Lu?” of Vinde Gij Mijn Gat (Niet Te Dik In Deze Rok)? Of wie zal er voortaan de spreekbuis zijn voor al de dingen die wij allemaal wel eens dénken, maar nooit zelf durven zeggen? Clement weet het telkens duidelijk te formuleren op café, zoals in Als Ik Er Ene Geef “geefde gaai nooit iene terug”. Respect, Clement! En wie heeft er een televisieavondje niet weten ontaarden als in Geft Da Kaske Na Is Hier! ??? Wat staat ons in de toekomst nog te wachten in een wereld zonder CPeX? De woorden van bassist Sylvain Aertbeliën gonzen nog na in de oren bij het verlaten van de concertzaal: “See you nevers forevers”. That’s all folks!

CPex kuist z'n schup af @ De Roma 7/1/2023

8 januari 2023
Patrick Van den Troost