Coca-Cola Sessions: SHHT. + The Glücks - Zijn er nog vragen?

Ancienne Belgique, 28 april 2018

Terwijl de grote Roméo Elvis in de grote zaal intimiteiten beleefden met krokodillen, kropen wij weer eens de trap op naar de AB Club voor een Coca-Cola Session met kleinere namen, maar een minstens even groot feest.

 

“Wie drinkt er al eens graag Coca-Cola? / Wie voelt zich daar dan ook schuldig over? / Wie leidt er hier allemaal een oppervlakkig leven?”. SHHT bracht maatschappijkritiek met een zeer brede glimlach, althans vooral op het gezicht van bassist en toetsenist James.

Over de optredens van SHHT doen veel geruchten de ronde. Ergens lazen we dat Geert Hoste SHHT beschreef als het beste dat hij ooit gehoord had. Over de echtheid van dit citaat bestaat veel twijfel, want zoals Abraham Lincoln ooit sprak: “The problem with quotes found on the internet is that they are often not true”.

Desalniettemin opende SHHT in de AB respectvol met een lachband. Speciaal voor deze avond had de band beige overals aangekocht, de haartooi lekker onflatterend bijgeknipt en twee figuranten, bekend van de geniale videoclip van Life, als danser en danseres aan weerszijden van het podium geplaatst.

SHHT klinkt muzikaal snoeihard en noisy, maar brengt tegelijk eigenlijk gewoon popmuziek met straffe melodieën en vooral veel autotune. Het is een theatraal stel jongeren dat zich vredig en humoristisch afzet tegen het establishment en daarbovenop ook muzikaal fantastisch goed klinkt. Zo mondde een gelukzalige yogasessie van James uit in de beste Bohemian Rapsody-cover die we ooit hoorden. Het originele Queen-nummer is al een gevarieerd spel van tempowisselingen, de SHHT-versie dartelt rond tussen snoeiharde headbangrock en een ludiek vrijgezellenfeestdeuntje.   

Helemaal surrealistisch werd het, toen tegen de climax van de set twee meisjes plaats namen op het podium en de ene met de tondeuse in de hand emotieloos de lange haren van het andere meisje tot een korte bros bewerkte.

“Zijn er nog vragen?”, richtte frontman Michiel zich tot het publiek, snel gevolgd door de vraag: “Zijn er nog antwoorden?”. Een goede samenvatting van de avond. Veel vragen, weinig antwoorden, maar vooral het meest absurde en memorabele optreden dat wij in lange tijd zagen. Of dacht u echt nog altijd dat Kendrick Lamar het optreden van het jaar had gegeven? Vooral onvoorstelbaar dat slechts zo weinig mensen dit gezien hebben. Onze vraag: bestaat er op dit moment eigenlijk iets coolers dan SHHT? De kans is klein.

Het spreekt voor zich dat het dan ook niet het grootste geschenk is om na deze band het podium te betreden. Zo was het wel ingepland voor The Glücks. Op het moment dat een groot deel van de SHHT-fans al het Brusselse nachtleven was ingedoken, moest dit Oostendse garagerock-duo het podium betreden.

Op het eerste gezicht een bizarre keuze om The Glücks na SHHT te laten spelen, maar tegelijk ook helemaal niet. The Glücks hadden er zin in en speelde het ene snelle en strakke rocknummer na het andere waarvoor het uitgelaten AB-publiek met plezier de moshpit indook.

We zagen een verdwaalde crowdsurfer en een band die wel goed klonk, maar vooral eigenheid miste; een band die leuke nummers heeft, maar ook nummers die stuk voor stuk inwisselbaar zijn. En vooral zo’n typische garage punkband die pas echt een fantastische set kan neerzetten in de donkere kelder van een smerig jeugdhuis.  

30 april 2018
Jorik Antonissen