Cloves - Pijnlijk goedkoop

Ancienne Belgique, 10 oktober 2018

In 2015 leverde de Australische zangeres Kaity Dunstan oftewel Cloves met ‘XIII’ op negentienjarige leeftijd een redelijk indrukwekkende debuut-ep af. We hoorden een jongedame met een prachtige soulstem meermaals moeiteloos in een engeltje transformeren. Drie jaar en een passage in de AB Club later is ons geloof in deze jonge artieste volledig verdwenen.  

 

De grootste oorzaak daarvan is misschien wel de walgelijke outfit waarmee de zangeres het podium betrad. Een outfit waarvan we moeilijk kunnen geloven dat er ook maar iemand in het management of de begeleiding van deze artieste kan gedacht hebben: “We doen dit! Dit gaat werken.”

Dunstan huppelde rond in een strakke zwarte jeans met overdreven veel rits en riem aan en daarboven een afzakkend één-schouder-topje waardoor ze quasi elk nummer in haar bh afwerkte. Ongemakkelijk marginaal tegenover een publiek dat quasi-volledig uit plus-vijfentwintigjarigen bestond.

De show zelf had bovendien ook niet bijster veel om het lijf. Het publiek keek een uur lang naar een heupwiegende zangeres die met uitgestoken vinger de soulvibe nastreefde. Hoe slecht het er ook uitzag, we moeten toegeven dat de fantastische stem nog steeds aanwezig is. Al vrezen we dat Cloves nooit nog muziek zal uitbrengen, even mooi en melodieus als de nummers op die eerste ep.

Eerder kregen we het gevoel dat Dunstan werd opgepikt door één of andere schimmige manager die geld zag in haar prachtige stem en er enkele door Brahim gestylede muzikanten bij plaatste om er zo een sinds 2005 gedateerde popster van te maken.

Een bijzonder slechte keuze die eigenlijk al duidelijk was op Cloves’ debuutalbum dat dit jaar werd uitgebracht. ‘One Big Nothing’ is op zich nog een redelijke verzameling popsongs, maar het benadert nooit de magie van ‘XIII’. Spijtig, want Kaity Dunstans stem is zoveel meer waard dan deze goedkope popmuziek.

Het zag het er in de AB allemaal gewoon zo slecht en zo fake uit dat wij onze hoge verwachtingen netjes hebben opgeborgen. Daar kon zelfs een cover van Mazzy Star niets aan veranderen.

12 oktober 2018
Jorik Antonissen