Circa Waves - Je bent jong en je wilt wat

Ancienne Belgique, Brussel, 24 april 2015

"Haast en spoed is zelden goed", luidt het devies, maar toen dat werd aangeleerd in de lagere school zaten de jongens van Circa Waves duidelijk even niet op te letten. Dit viertal gaat voor puntige songs en puntige optredens: in nog geen drie kwartier raasden ze door hun set. Die verveelde geen minuut, al ontbrak het misschien wat aan reliëf.

Circa Waves - Je bent jong en je wilt wat



Het voelt warm aan het hart dat de erfenis van de rammelende garage/indierock van pakweg The Strokes of The Libertines nog altijd springlevend is. Wij spitsten alvast onze oren toen Circa Waves enkele maanden geleden met enkele potloodscherpe singles op de proppen kwam. De verwachting voor hun debuutplaat 'Young Chasers' was hoog, maar die vervulden ze moeiteloos met hun onmiskenbaar talent voor melodie. Zestien korte en bondige odes aan de veelkleurige indie die de jaren tweeduizend sierde.

't Is inderdaad niet moeilijk om te zien waar ze hun mosterd gehaald hebben. Het feest begon al meteen bij de vurige opener Young Chasers. Het zomerse refrein greep ons al meteen naar de keel, en de gitaarriff in de brug zou zo op 'Is This It' van hun muzikale helden The Strokes gepast hebben. Puntige mokerslagen als So Long en Fossils zetten de pret verder, al duurde het toch even voor ook het publiek zich voorzichtig in beweging zette.

Snel werd duidelijk dat de jongens nog echte mannen moeten worden, indien ze echt een zaal willen veroveren. De songs hebben ze, maar de eigen smoel blijft nog wat achterwege. Onder meer de bindteksten waren niet echt om van achterover te vallen. Niet dat ze niet enthousiast overkwamen, of dat ze een podiumschuwe of antipathieke indruk nalieten. Gewoon nog wat groen achter de oren.

Vergelijk het met hun grote voorbeelden: frontman Kieran Shudall is een toffe peer met wie wij graag eens een pint zouden gaan pakken. Maar hij is vooralsnog geen Julian Casablancas (The Strokes), die je met zijn charmante dédain zo rond de vingers windt. En ook om in de buurt te komen van het sex appeal van ene Alex Turner (Arctic Monkeys) zal hij nog wat aan zijn voorkomen moeten sleutelen. Al eens een vetkuif overwogen, Kieran? Misschien is het wel onze voorliefde voor enfant terribles die hier iets te luid spreekt. The Libertines zouden bijvoorbeeld niet half zo leuk zijn zonder de onvoorspelbaarheid van een Pete Doherty, maar misschien is dat ook niet meteen het levenspad die we Shudall willen aanbevelen.

Misschien kiest Circa Waves er wel bewust voor om de songs te laten spreken. Ze hoeven zich daar immers niet voor te schamen: van het hyperkinetische Get Away tot het slepende Lost It, ze bewezen stuk voor stuk dat we niet met een one-hit-wonder opgescheept zitten. Maar het ontbrak de band en het optreden misschien aan een echt rustpunt. In dat verband was het behoorlijk grappig om Shudall te horen vertellen dat het tijd was "to slow things down a little bit". Om dan met Talking Out Loud af te komen, dat inderdaad geen Ferrari is, maar toch nog voldoende paardenkracht in zich heeft.

Al is dat allemaal geneuzel in de marge, want tegen de samengebundelde pret van het afsluitende duo kunnen maar weinig cynici wat inbrengen. Stuck In My Teeth tekent dit jaar vlotjes voor de meest ridicuul aanstekende gitaarlijn, en kon het publiek met het afsluitende mantra "I'm a little too young with not enough time" tot een voorzichtige singalong bewegen.

En afsluiter T-Shirt Weather is gewoon de ideale soundtrack bij de eerste lentedagen waar we nu zo van genieten. "I remember T-shirt weather / I remember some days / We were singing our lungs out / in the backseat together / And the seatbelts were burning our fingers / In the T-shirt weather /  I remember sleeping till the early afternoon", zo zingt Shudall in een mix van zonnige nostalgie en een kanjer van een refrein.

De titel van hun debuutplaat 'Young Chasers' vat de essentie van deze band eigenlijk nog het beste samen. "Je bent jong en je wilt wat", dat is de indruk die wij bij dit sympathieke kwartet krijgen. Zoals Shudall het in het titelnummer van die plaat zo mooi zingt: "So I was young only for a heartbeat (…) Don’t waste my time / Make your mind up".

Of ze effectief zullen krijgen wat ze willen is nog koffiedik kijken: de songs hebben ze al, als ze ze nu ook nog beter kunnen verpakken zullen we deze Circa Waves binnenkort wel eens in grotere zalen aan het werk kunnen zien.

24 april 2015
Filip Van der Elst