Cigarettes After Sex - Lijzigheid tot kunst verheven

Trix, 14 april 2017

Cigarettes After Sex, sinds 2008 de band van Greg Gonzalez, is zo’n viertal waar de ene stenen kloten krijgt en de andere bij weg zwijmelt. In juni komt (eindelijk) hun debuutplaat uit en staat het viertal op Best Kept Secret en Rock Werchter. Nu stond de band in een uitverkocht Trix. Tijd om na te gaan of ze de hype waard blijken.

Cigarettes After Sex</b> - Lijzigheid tot kunst verheven

“Is everybody doing ok”, vroeg Gonzalez met een verrassend zware spreekstem. Het gevolg van te veel sigaretten wellicht; of van te veel seks; of in zijn geval van allebei. De man is nochtans behept met het soort van androgyne zangstem waarmee ook Rhye gezegend is en die menig volbloed hetero man al doen dromen heeft van zwoele avonturen met de vrouw van zijn dromen.

In zijn negenjarig bestaan heeft Cigarettes After Sex lijzigheid zodanig geperfectioneerd dat het kunst is geworden. De kwaliteit van de singles ging van Affection, over K  tot Apocalypse steeds in stijgende lijn en gedurende heel de set kon je de band nooit betrappen op muzikale uitspattingen.

Nee, dit lijkt wel een fabriekje van ideale openingsdansen. Opener K is daarvoor iets te persoonlijk van tekst, maar Starry Eyes, dat ze leenden van Roky Erickson, Nothing’s Gonna Hurt You Baby, Opera House en uiteraard ook Keep On Loving You, dé heartrockklassieker bij uitstek, zouden zich perfect voor dat doel lenen.

Maar evengoed zouden de songs van dit kwartet passen bij een Franse zwart-witfilm waarin een bruinogig jong meisje met volle lippen dromerig door het raam van een rijdende trein zit te kijken en er verder niets hoeft te gebeuren dan een traan die, blinkend in de zon over haar wang bolt.

Dat soort van visuals werd trouwens geprojecteerd achter de band. Het moest wellicht een beetje verhullen dat de toetsenist soms minutenlang geen toets moest aanraken, de bassist maar pakweg om de twintig seconden een snaar moest aanslaan en de drummer kramp kreeg van zich in te houden. Alleen in Dreaming Of You mocht het even gruiziger, maar die outro als postrock catalogeren zou overdreven zijn.

Als dit al seks was, dan was het van de tantrische soort. Voor wie daar onbekend mee is: tantrische seks is gebaseerd op het oude Chinese en Tibetaanse, rituele tantra. Het is een spiritueel ritueel waarbij koppels naar elkaar toe groeien, wat wel een achttal uur kan duren. Het zou een reis zijn, iets dat het puur lichamelijke genot overstijgt en heel ontspannend is.

En ontspannend was dit zeker, al zit er toch soms ook pijn in al die zoete melancholie die hier over twaalf nummers werd uitgesmeerd. Affection bijvoorbeeld gaat over geweldig dronken worden en dan gemeen zijn tegen je geliefde. We zien het Gonzalez niet meteen doen, maar toch.

Ook Antwerpen was heel lief voor Gonzalez en co. De band mocht nog eens terugkomen voor twee bisnummers en koos voor het mooie Please Don’t Cry, dat enkel op toetsen, een likje gitaar en de stem van de frontman steunde, en het slotnummer van het aankomende album Young & Dumb.

En was het nu stenen of zwijmelen, vraagt u zich af? Een beetje van beiden eigenlijk. Cigarettes After Sex stond garant voor een paar van de meest ontroerende songs die we de laatste tijd hoorden, maar wil de band echt spannend blijven, zullen ze toch een keer moeten variëren.

15 april 2017
Marc Alenus