CHVE / Syndrome - Masterclass in obscure hypnosetechnieken

Handelsbeurs, 21 juli 2017

Een mystiek artiestenduo met één missie: de argeloze toehoorder meesleuren in hun eenzaam bastion, te midden van een sinister naaldwoud, putje winter. Een grimmige, rillerige en bevreemdende trip richting een nog akeligere bestemming.

De heren brachten de Handelsbeurs meteen in trance met hun meditatieve, bijna hypnotiserende effecten en loops, sjamanenvocals en goeie ouwe draailier. Lijzige, monotone geluidsgolven zoals Tibetaanse monniken ze produceren vulden de zaal, terwijl de oerelementen op het scherm de muziek bijkleurden. Het eerste half uur verliep vrijwel monotoon, in een kille setting, en ging iets te lang door. Neen, dit was geen voer voor de doorsnee Kouterganger die zich buiten tegoed deed aan de fratsen van Kenji Minogue. Ontoegankelijk heet zoiets, maar oh zo intrigerend. De Handelsbeurs stond aan de grond genageld.



Het tweede luik maakte veel goed: daarin was de hoofdrol weggelegd voor de man met gitaar en strijkstok. CHVE / Syndrome bewezen zich onvolprezen meesters in de opbouw: meer dan de muziek draait de act vooral om sfeerzetting, en hoe de lang uitgesponnen postrock-achtige sequenties zich langzaam ontwikkelden tot een broeierige storm waarin dreigende spanning haast voelbaar doorheen de aanwezige lijven gierde was ronduit geniaal. Na de tweede song konden we een speld horen vallen.



Een grimmige, unheimliche stemming palmde de zaal in en smoorde elk greintje levensvreugd. Tezamen met de knappe doch ijzingwekkende visuals voelden we ons licht oncomfortabel, maar eenmaal in de sensatie gezogen was er geen ontkomen meer aan. Vanavond waren we allen lotgenoten, de vijftig getroebleerde zielen die opgedaagd waren voor dit kunstproject. Dit was een transcendente ervaring waar we nog lang van zullen moeten bekomen. Op naar de Vlasmarkt dan maar.

(verscheen ook in De Gentenaar).

22 juli 2017
Quentin Soenens