Cactusfestival 2022 - Dag 1: Stairway to... Belle & Sebastian

Minnewaterpark, 8 juli 2022 - 10 juli 2022

Cactusfestival 2022 - Dag 1: Stairway to... Belle & Sebastian

Reeds bij de eerste voetstappen in het Minnewaterpark voelden we het al; Cactusfestival gaat weer een topeditie tegemoet. Ok, we geven het toe, misschien ietwat voorbarig, maar alle sterren stonden gunstig om er na het coronareces weer een succes van te maken. 

 

Los van de feeërieke locatie en het mooie weer is vooral de muziek de bepalende factor en vanaf dag één werden we op dat vlak alweer ferm in de watten gelegd. Meskerem Mees, drie jaar geleden één van de laureaten van Sound Track en twee jaar geleden de winnaar van Humo’s Rock Rally, stond meer dan terecht op Cactusfestival. Met het album ‘Julius’ onder de arm is ze ondertussen al aan een heel lange tour bezig. We zagen haar al verschillende keren, maar deze was misschien de moeilijkste van allemaal. 

Bekende nummers als Joe en Season Shift gingen er bij het publiek vlot in alsook de nummers met iets meer schwung als Queen Bee en Where I’m From, maar tussendoor was het toch vooral werken voor Mees. Jammer, gezien de kwaliteit van de songs. Ze had nochtans ook het lef om enkele nieuwe nummers op ons los te laten; een grote ommekeer beloven die niet, maar we merkten wel dat cellist Frederik Daelemans in die nummers een rol toegedeeld krijgt die hem meer op het lijf geschreven is, daar waar hij in de bestaande nummers vooral de rol van de vorige celliste zo dicht mogelijk moet benaderen. 

Intergalactic Lovers kan ondertussen op een pak meer songs teren en die hebben dat ten volle uitgebuit. De ene na de andere hit werd op het publiek afgevuurd, gaande van Shewolf over het op publieksparticipatie geënte Islands naar Bruises met een hoofdrol voor de lapsteel en het met delay overladen - humor of gimmick? - Delay om af te sluiten met Northern Rd. Daartussen werden slim de nummers van het recentste album ‘Liquid Love’ geplaatst, waarvan het ene ons iets meer kon overtuigen dan het andere. Lost en Bobbi kenden we al als singles en die passen perfect in het rijtje hits. Bij Crushing waren we dan meer minder overtuigd, maar globaal gezien kon dat absoluut de pret niet drukken. 

En dan gebeurde de nachtmerrie van elke festivalorganisator: Een uur voor het geplande concert annuleerden Robert Plant & Alison Krauss het optreden op Cactusfestival: “It is with deep regret that we have to cancel tonight’s performance. Unfortunately Alison Krauss has been hit by a flu virus which has affected her vocal chords and therefore is unable to sing. She has been examined by a medical Doctor and has tested negative twice for Covid. Alison, Robert and the band are extremely disappointed they cannot perform for you all tonight.” 

Velen dropen ontgoocheld af, maar zij, die bleven, kregen nog een fantastisch optreden van Belle & Sebastian voorgeschoteld. Stuart Murdoch wist het zo samen te vatten: “You stayed, you drank beer, we're going to give a show”. En dat deden ze met verve. Belle & Sebastian is zo'n groep die al jaren in de schaduw opereert, maar toch constant een Aha-Erlebenis weet los te weken tijdens de set met songs als The Boy With The Arap StrapShe’s Losing it, het lieflijke en uit één van onze favoriete indiefilms (‘Juno’) bekende nummer Piazza, New York CatcherFunny Little Frog en Judy & Dream Horses waarbij dissonantie tot een hogere kunst werd verheven. Met het opzwepende Sleep The Clock Around trok Belle & Sebastian er finaal de stekker uit.

Het wekkertje rond is helaas iets dat we niet zullen halen, willen we morgen terug op tijd paraat zijn voor dag twee van Cactusfestival 2022.

Cactusfestival 2022 - 8/7/2022

Foto's: Christel Schoepen

9 juli 2022
Patrick Blomme