Built To Spill performs 'Perfect From Now On' - Perfect, zegt u?

Ancienne Belgique, Brussel, 8 november 2008

Er zijn albums die je als een geheel moet zien, die niet meer volmaakt zijn zodra je een nummer wegneemt. ‘Perfect From Now On’ van Built To Spill is zo’n album. De plaat klinkt perfect zoals ze is, ook al is ze intussen ruim tien jaar oud. Het was dan ook een onverwacht genoegen om te horen dat de band het hele album integraal zou brengen in de Ancienne Belgique.

Built To Spill performs 'Perfect From Now On' - Perfect, zegt u?



Disco Doom was een hoogst interessant voorprogramma. De muziek van deze Zwitsers leunt erg dicht aan tegen het donkere geluid van Built To Spill. De versterkers kraken, scheuren en piepen van alle kanten en de gitaren nemen je op sleeptouw doorheen een zandstorm van feedback en ruis, waartussen sporadisch een keyboard opduikt. Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat frontman Gabriele De Mario een schouderklop krijgt van Doug Martsch wanneer hij het podium verlaat. Dit zijn duidelijk verwante zielen.

Je kan je afvragen waarom je in feite naar een dergelijk concert zou gaan als je gewoon de plaat kan afspelen. Daar zijn echter meer dan voldoende redenen voor. Eerst en vooral duurt de plaat 54:14 minuten. Het spelen van de volledige plaat in de Ancienne Belgique - en dan durven we vermoeden dat de befaamde avondklok daar voor iets tussen zit - duurt zowat vijf kwartier. Bovendien kreeg het – en dat geven we ook graag toe – al vooraf verkochte publiek er nog twee bisnummers bovenop.

Maar er zijn meer redenen om dit evenement bij te willen wonen. Het is prachtig om zien hoe die drie gitaren met elkaar in de clinch gaan, hoe die basgitaar zich rond de gitaarlijnen kronkelt en samen met de drums garant staat voor de steeds opnieuw wisselende ritmes en snelheden, hoe de cello en de schaarse toetsen de nummers nog aan kracht doen winnen.

Doug Martsch mag dan al een behoorlijk deel van zijn hoofdhaar kwijt zijn, de passie voor de muziek is er nog steeds. Het is magistraal om de man wild stampend met zijn rechterbeen, de ogen gesloten, te zien wegdromen bij de heerlijke gitaarsolo’s die hij bij elkaar heeft geschreven.

Hoogtepunten, zegt u? Zoals hoger al aangegeven is ‘Perfect From Now On’ een geheel, waaruit het moeilijk kiezen is. Maar als u aandringt, willen wij toch Stop The Show, het onovertroffen Velvet Waltz en afsluiter Untrustable / Part 2 (about someone else) vermelden, ook al doet dit de andere nummers alleen maar onrecht aan.

Perfect bestaat niet en hoeft ook niet te bestaan, maar deze band heeft er in elk geval een gooi naar gedaan en kwam bij momenten toch wel erg dicht in de buurt.

8 november 2008
Patrick Van Gestel