BSF18: Thirty Seconds To Mars, Arsenal - Maria Magdalena en Jezus de Messias

Paleizenplein, Brussel, 17 augustus 2018

Op de laatste dag van Brussels Summer Festival was Thirty Seconds To Mars de hemelse headliner. En hoewel Arsenal het iets maagdelijker en rustiger hield dan Jared Leto en co, was het zeker niet minder goed.

 

Met Low Sun Long Shadow als opener en het bijhorende lichte slagwerk begon Arsenal er rustig aan om dan een stapje hoger te gaan met Amplify: een nummer dat iedereen, die af en toe naar de radio luistert, ongetwijfeld zal kennen. Zonder er al te veel woorden aan vuil te maken vlogen ze door de nummers tot Estupendo zorgde voor een golf van herkenning.

 

John Roan beweerde dat zijn Engels nogal stom klonk, maar dat hij er simpelweg geen zin in had om alles te vertalen. More, één van de meer zwierige nummers van de nieuwe plaat, werd gevolgd door twee Portugese nummers, Saudade, Pt. 2 (uiteraard) en Amelaka Motinga waar Roan werd bijgestaan door de engelenstem van Leonie Gysel.

 

Met afsluiter Lotuk konden ze de bal absoluut niet mis slaan. Zo was Arsenal een mooie opwarmer voor wie in de frisse avondlucht stond te wachten op wat nog moest komen.

 

Als een god, zo werd de enige echte Jared Leto, acteur en gevierd frontman van Thirty Seconds To Mars, verwelkomd op het podium door honderden jonge, enthousiaste fans. Mogelijk had het krijsconcert te maken met het feit dat hij een doorzichtig hemd droeg, maar daar kan ongetwijfeld over gediscussieerd worden.

 

Up In The Air was de ouverture, waarbij alle fans zich meteen konden laten horen met de bijpassende “Oh”-s. Als een echte ballerina gleed Leto over het podium in zijn kleurrijke gewaden en zijn - je leest het goed – tricolore, Belgische broek.

 

Kings And Queens en This Is War waren de volgende meezingers, waarbij ook wij ons niet konden inhouden. Bij die laatste werden er ook een twintigtal ballonnen op het publiek losgelaten die door een zee van vuisten al snel werden doorprikt.

 

Nadat er een aantal fans op het podium werd gehaald en er was vastgesteld dat de linkerkant toch net iets enthousiaster was dan de rechterkant van het plein, werd Do Or Die op gang getrapt en die bal miste zijn doel zeker niet. Uiteraard mocht het lijstje van hits waaronder Rescue Me, The Kill en Walk On Water niet ontbreken.

 

Eén splinternieuw nummer had een plaatsje gekregen in de setlist van de dag: Live Like A Dream was, zoals de titel al doet vermoeden, iets dromeriger dan de rest maar daar hadden zelfs de hevigste fans geen problemen mee.

 

Nadat Jared had vastgesteld dat er wel degelijk mensen in het publiek zaten die ouder waren dan hijzelf en er nogmaals een vijftigtal fans op het podium werden gehaald, werd de grote finale ingezet met Closer To The Edge.

 

Jezus Leto deed daarop zijn uittrede. Hij had zijn zegen aan het festival gegeven. Wij zijn er nog steeds ondersteboven van.

 

Arsenal en 30 Seconds To Mars @BSF - 18-08-2018 -

19 augustus 2018
Lobke Van Gestel (Foto's: Lobke Van Gestel)