Brian Setzer's Rockabilly Riot - Brand in het Rivierenhof

Rivierenhof, 12 juli 2017

Rockabillyhoogmis in Openluchttheater Rivierhof: de legendarische Brian Setzer speelde er ten dans met zijn Rockabilly Riot. Setzer zette vanaf de jaren tachtig de rockabilly weer op de kaart met zijn Stray Cats en deed een decennium later hetzelfde voor de swing met zijn Orchestra.

Voor de gelegenheid was het wolkendek opengeschoven; omstandigheden die van het Rivierenhof de mooiste concertzaal van België maken. Van bij het prille begin maakte Brian Setzer duidelijk dat hij zou proberen door te dringen tot de essentie door te openen met een Carl Perkins-cover. Een snedig Put Your Cat Clothes On ontlokte mijn buren – met aardig wat sleet op de leren jekkers en een blinkende huid waar ooit een vetkuif prijkte – de eerste, roestige danspassen.

Tijd voor eigen werk dan. Rumble In Brighton van The Stray Cats zorgde voor het eerste meebrulmoment van de avond. En om het publiek meteen helemaal uit zijn hand te doen eten, zette Setzer na dat nummer een minutenlange gitaarsolo in.

Wat volgde, was een bloemlezing uit recent werk, nummers van The Stray Cats en The Brian Setzer Orchestra en absolute klassiekers. Het gezapige Stray Cat Strut, het potige Stiletto Cool en Setzers eigen klassieker Cry Baby legden de lat hoog nog voor het midden van het concert.

Setzer stal zelf vaak de show met razendsnelle solo’s, maar gunde ook zijn muzikanten een plaats voor het voetlicht; tot groot genoegen van het uitverkochte Rivierenhof. Naast Perkins eerde hij ook nog andere helden. Tijdens Folsom Prison Blues klonk het alsof Johnny Cash even uit de dood was herrezen, waarna met de medley Gene & Eddie de hoed werd gelicht in de richting van die twee andere groten, Vincent & Cochran. Daarna was het nog de beurt aan Bill Monroe, wiens Blue Moon Of Kentucky een verzengende, instrumentale versie kreeg aangemeten.

Na Louis Prima’s Jump, Jive, An’ Wail verdween de band in de coulissen. Setzer kwam er in zijn eentje weer uit, om een eigen versie van Sleepwalk, de klassieker van Santo & Johnny te brengen. Weergaloos. Om de avond af te sluiten kwamen de drummer, contrabassist en pianist aansluiten om ons met Rock This Town huiswaarts te sturen. En Antwerpen rocken hadden ze ongetwijfeld gedaan.

14 juli 2017
Andreas Hooftman