BØRNS - Wispelturig met wereldhits

, 2 juli 2018

In een rechtvaardige wereld zou 10,000 Emerald Pools van Garrett Borns, alias BØRNS, een wereldhit zijn. In de huidige situatie slaagt de jongeling uit Michigan er niet in de Witloof Bar van de Botanique uit te verkopen.

BØRNS kende in de Botanique wel een opmerkelijke, valse start. Het is moeilijk te zeggen of het de vermoeidheid van de goedgevulde tour was, de teleurstelling vanwege het schaars opgekomen publiek of gewoon de akoestiek van de bunkervormige Witloof Bar, maar Garrett Borns wist zich alles behalve te onderscheiden. Zowel Dug My Heart als de dromerige zomersoundtrack 10,000 Emerald Pools werden vroeg in de set geprogrammeerd, maar beide songs verzonken in overdreven bassen waardoor de gezellige popsound er niet in slaagde op de voorgrond te treden.

Verbetering kwam er wanneer de pure elektropop van Past Lives in de strijd werd gegooid en Borns er meer zin in leek te krijgen. Vooral het funky Holy Ghost wist eindelijk de stemming te brengen die van deze popsensatie verwacht werd en zeker toen het overdreven aanstekelijke Fool werd bovengehaald, werd het haast onmogelijk niet het kleinste danspasje boven te halen.

Als slotakkoord had BØRNS nog het radiogevoelige Seeing Stars en het geweldige American Money klaar staan dat telkens weer aan Lana Del Rey doet denken. Afsluiten deed BØRNS vanzelfsprekend met het zeemzoete Electric Love dat evengoed een hit van Queen had kunnen zijn. Toch kunnen we moeilijk ontkennen dat de prestatie van BØRNS in de Botanique zo ver van de perfectie van de plaat afweek dat we toch nog met een dubbel gevoel huiswaarts trokken.

Bij het beluisteren van de songs van BØRNS kunnen wij ons namelijk niet ontdoen van de overtuiging dat we te maken hebben met een wereldster in zeer prille fase. In onze wildste fantasieën zien we Garrett Borns ooit de mainstage van Coachella afsluiten met de psychedelische rockband die hij tegen dan heeft opgericht en zullen wij nostalgisch terugkijken naar de tijd dat BØRNS zijn verslavende popmelodietjes bracht in de kelder van de Botanique.

Als deze jongeman niet tenonder gaat aan zijn eigen wispelturigheid tenminste, want die was vrijdagavond opvallend aanwezig.

8 november 2015
Jorik Antonissen