Boomtown 2018: 't Hof van Commerce - Boomtown op gang ge(t)rapt

Handelsbeurs, 16 juli 2018

Boomtown 2018: 't Hof van Commerce</b> - Boomtown op gang ge(t)rapt

Al sinds het vorige millennium situeren muziekhistorici 't Hof van Commerce in Izegem. Bijna een even grote flater als schoolboeken die de weldaden van Leopold II in Congo met een palmblad alle lof toewuifden (tot ene Billy Joel ons op het tegendeel wees). 't Hof Van Commerce is een Gents collectief rond twee culturele vluchtelingen uit West-Vlaanderen en een illegaal uit Limburg, punt uit.

 

 

Eenentwintig jaar geleden ontdekten wij 't Hof Van Commerce tijdens de Gentse Feesten in de Kinky Star. Voor 't Hof is onze favoriete keet aan de Vlasmarkt intussen te klein, want het trio liet de Handelsbeurs vlotjes vollopen voor vijf kwartier sex ("Ik gon me joen wuf no de wuve weecee"), drugs ("Van al die petards da we smoren toet op t ende") en rock-’n-roll ("t Volume up duust!").

 

Eerder dit jaar bracht ’t Hof een verzamelplaat uit; de setlist in de Handelsbeurs had verdacht dicht naast de tracklist van dat album gelegen. De fun, de hits; een machtig recept om de hele zaal aan het dansen en wuiven te krijgen. Vroeg in de set kregen we al het nieuwe nummer Bam! Voorlopig liet ’t Hof slechts twee nieuwe nummers op de smachtende wereld los, maar die songs tonen aan dat de groep na twee decennia nog geen millimeter aan spankracht moest inboeten. Het andere nieuwtje, Truckchauffeur, mocht de bisreeks openen en demonstreerde nog eens zo’n subliem nihilistische quote van Serge Buyse (“Truck da’s Engels voe camion en chauffeur da is gin Engels”).

 

Voor de rest dus vooral een onafgebroken reeks hoogtepunten uit twee decennia ’t Hof van Commerce, met jongensachtige onderonsjes tussen de bandleden, achtergrondinformatie over Flip Kowliers nieuwe broek (die te koop zou aangeboden worden eens alle andere merch de deur uit was) en schaamteloze promo voor de recente dvd. Het vroegste meesterwerk Dommestik & Levrancier werd uitgesponnen tot de meescanderende Handelsbeurs eigenlijk al helemaal niet meer wist hoe laat het was en publieksfavoriet Kom Mor Ip deed de zaal zonder genegenheid kolken.

 

Na twintig jaar is het concept van ’t Hof van Commerce danig doorgrond, maar toch is elk optreden telkens opnieuw een gezellige belevenis. Alle rappers die ’t Hof destijds naar de kroon probeerden te steken, zijn intussen allang vergeten. ’t Hof van Commerce is nie best, ’t Hof van Commerce is olleine.

 

Buiten de Handelsbeurs speelde Kevin Morby gratis op de Kouter maar van dat optreden konden we jammer genoeg enkel de laatste paar nummers meepikken. Hetzelfde overkwam ons even later aan Sint-Baafs bij een Claude Francois-imitator. Voor Panjabi MC (ja die van Mundian Te Bach Ke) kwamen we bij Sint-Jacobs wel op tijd, maar die riep eerder de sfeer van de botsautootjes op de kermis op dan een Indische sfeer. Soms loont het dan weer om te blijven plakken, want om twee uur ’s nachts was het genieten van een weergaloos en witheet concert van Rumours in de Kinky Star.

 

’t Hof van Commerce trapte Boomtown af, maar je kan op en rond de Kouter in Gent nog tot zaterdag terecht voor een puik aanbod aan buitenlandse en (vooral) binnenlandse bands. Vanavond onder andere Suzanne Vega (volzet), Stikstof en Girls In Hawaii; morgen kan je kiezen tussen STUFF., The Black Heart Rebellion (die een Iraanse horrorfilm voorzien van een livesoundtrack) of Spinvis. Zaterdagnacht sluit Het Zesde Metaal deze editie van Boomtown af (en amper zes uur later kun je op de Kouter al naar de bloemenmarkt).

 

Boomtown '18 - dag 1

18 juli 2018
Christophe Demunter