Boomtown 2018: Suzanne Vega - Zweven

Opera Gent, 17 juli 2018

Boomtown 2018: Suzanne Vega</b> - Zweven

Suzanne Vega had in haar tienerjaren een poster van Marlene Dietrich aan haar muur, wij hadden in onze tienerjaren liedjes van Suzanne Vega om op weg te dromen in onze kamer en de bozer wordende wereld daarbuiten te vergeten. Die generatie vond gisteren op de drukke Gentse Feesten de weg naar de Opera. Met voorbedachten rade, want het concert was al een tijdje op voorhand uitverkocht.

"We speelden op deze tournee vooral openluchtconcerten in Italië, dus 't is een verademing om nog eens in een zaal te staan", zie de praatgrage Suzanne Vega. In de prachtige locatie die de Opera is, had ze veiligheidshalve toch geïnformeerd naar de aard van het festival. "Een alternatief festival", had Boomtown haar op het hard gedrukt. Volgens haar een goed excuus om later in de set ook wat minder voor hand liggende songs op de setlist te zetten zoals Blood Makes Noise.

Daarvoor kregen we haar grootste successen uit haar titelloze debuut en 'Solitude Standing' met af en toe een recenter nummer ertussen. "Ik speel het ouder werk in het begin want ik weet wel dat dat is waarvoor jullie betaald hebben", zei ze uiterst eerlijk. Erg vroeg in de set kregen we zo al Marlene On The Wall en ook Gypsy en In Liverpool, twee songs over haar eerste zomerliefde (eentje dat ze schreef toen ze de Brit in kwestie vaarwel zei, het andere toen ze jaren later in Liverpool rondliep en zich afvroeg hoe het hem zou zijn vergaan). Vega's songs zijn verhalen op zich, maar de anekdotes die ze tussenin vertelde, waren minstens even leuk. Zoals die keer dat ze in Dublin optrad en Bono achteraf voorstelde om iets te gaan drinken - wat ze schuchter weigerde; jaren later kruiste ze hem nog eens en liet hem als allereerste Rock in This Pocket (Song of David) horen.

Tijdens songs als The Queen And The Soldier had je een speld kunnen horen vallen, Left Of Center was (vanzelfsprekend) zonder Joe Jackson maar haar gitarist Gerry Leonard haalde vervaarlijk uit aan het eind van de song uit de 'Pretty In Pink'-soundtrack. Luka en Tom's Diner  sloten de set af, maar de 59-jarige Suzanne Vega zou nog twee keer terugkeren voor een bisronde.

Een mooi concert in een erg mooie locatie. Buitengekomen op de Kouter weerklonk net het trieste Misses van Girls In Hawaii, ook geen mis concert maar wij bleven toch vooral zweven op ons Suzanne Vega wolkje (richting Vlasmarkt, geheel toevallig).

19 juli 2018
Christophe Demunter