Boomtown 2016: de Portables - Kosmisch en komisch

, 2 juli 2018

STUFF. versus de Portables. Dat was het loodzware dilemma op de tweede dag van Boomtown in Gent. De Kouter was volgelopen voor STUFF., ongetwijfeld dé Belgische live-sensatie van de voorbije paar jaar. Wij pikten het eerste kwartier van Lander Gyselinck & co. mee alvorens het universum van de Portables (dé Belgische live-sensatie sinds mensengeheugenis) op te zoeken.

In de marge van hun recentste album 'The Killing Horizon', mocht professor Karel van Acoleyen van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de UGent een wetenschappelijke inleiding geven omtrent wat zo'n killing horizon nu eigenlijk is. We hoorden de uitleg al voor de tweede keer, maar eerlijk gezegd snappen we er nog steeds 'de ballen' van. Behalve dan dat 'Killing' niets moorddadigs betekent maar gewoon verwijst naar de Duitse wiskundige Wilhelm Killing.

Terug naar de muziek. In een broeierige Clubzaal van Boomtown warmden de Portables op met Flash, een nummer uit hun plaat 'Girls Beware' uit 2003, dat ze nooit eerder live brachten. De hoofdmoot van het concert was echter die laatste worp The Killing Horizon - wat ons betreft een van de topplaten van 2016. De vijf songs op de setlist onderstreepten de veelzijdigheid van het album. Geen enkele stijl is veilig voor het West-Vlaams/Gentse combo. Het summum van dat eclecticisme was ook vanavond weer Undercurrent. Een brok die laveerde tussen kraut, folkrock en dub en tegen de twintig minuten afklokte. Mocht VTM een "The Neil Halstead van Vlaanderen" ambiëren - prime-time op vrijdag natuurlijk! - dan is Jürgen De Blonde dé gedoodverfde winnaar.

Vorig jaar zagen we op de Bowie-tentoonstelling in Parijs een tikfout van formaat. Het ging over z'n Berlijnse periode en de zetduivel verwees naar 'komische Muzik' in plaats van 'kosmische Muzik". De Portables zijn kosmisch en komisch tegelijk. De trip in de Handelsbeurs duurde ruim een uur en had voor de prijs van één Irish coffee hetzelfde effect op onze geest als acht Irish coffee op de Vlasmarkt, het nachtelijke epicentrum van de Gentse Feesten.

Dat de theorie van de killing horizon ons petje te boven gaat, daar hebben we ons bij neergelegd. Maar op een dag hopen we toch te begrijpen hoe het mogelijk is dat de band die de waanzinnigste Belgische plaat van 2016 afleverde, niet prijkt op de affiche van Pukkelpop?

Boodschap van algemeent nut: De retrospectieve '40 jaar de Portables' is nu al te bekijken op YouTube.

21 juli 2016
Christophe Demunter