Bon Iver Met de ogen dicht

Botanique, Brussel
Bon Iver
Met de combinatie van Bon Iver en Bowerbirds zorgde de Botanique voor een van de mooiste singer-songwriteraffiches van het najaar. De fans die voor gesloten deuren stonden aan de Vooruit kregen een herkansing, maar dat gold opnieuw enkel voor hen die er op tijd bij waren. Het concert was al weken op voorhand uitverkocht.

Een concert beginnen met de zin “Back to when I was born on a full moon, I nearly split my momma in two”, het is weer eens wat anders. We schrokken ervan hoe jong de leden van Bowerbirds waren, maar ze maakten meteen indruk met het mooie openingsduo Hooves en In Our Talons. Hun muziek is minimaal. Meer dan een gitaar, een basdrum en een accordeon of viool heeft het trio niet nodig.

Jammer genoeg stapelden de foutjes zich op naarmate de set vorderde. In het nieuwe nummer Bleed, mocht Beth Tacular ook eens alleen zingen. Dat bleek niet zo’n goed idee. Het meisje was niet erg toonvast en we misten de samenzang die hun liedjes zo mooi maken. De aandacht verslapte. Toch wisten Bowerbirds de meubels nog op het laatste moment te redden met een prachtige versie van The Ticonderosa.

Justin Vernon ziet eruit als je wat verlegen, trieste buurjongen. Van het soort dat je wel sympathiek vindt, maar waarvan je denkt dat er toch nooit veel van zal komen. Waren Vernons buurmeisjes even mis. Onder de naam Bon Iver maakte hij een van de mooiste platen van het jaar.

Net als Bowerbirds gooide Bon Iver al vroeg in de set met singles. Het hartverscheurende Skinny Love passeerde als tweede de revue. Dat betekent niet dat er voor de rest niets te beleven viel. Integendeel. We kregen niet alleen (bijna) alle nummers van ‘For Emma, Forever Ago’ te horen, maar ook twee nieuwe songs en twee hoogstaande covers.

We moeten er wel eerlijk bij vertellen dat de covers meer indruk maakten dan het nieuwe materiaal. Blood Bank klonk lekker stevig, maar we moeten het nog laten bezinken en Babies, het eerste bisnummer, had een veel te lange intro.

De cover van Simple Man van Graham Nash vormde een van de mooiste momenten in de set. De engelachtige gitarist Mike Noyce nam de strofes voor zijn rekening, terwijl de hele band het refrein meezong. Breekbaar en bloedmooi. De tweede cover was ook meteen de afsluiter van de set. Bon Iver riep Bowerbirds er terug bij om samen a capella Lovin’s For Fools van Sarah Siskind te zingen. Het einde van de tour is in zicht en de bandleden zijn beter dan ooit op elkaar afgestemd. Dit was genieten.

November 8, 2008
Lene Hardy