BLØF - Nederlandse top

Effenaar, 11 december 2022

De Nederlandse hit machine BLØF slaagt er keer op keer in om in de de hitlijsten te blijven en één van Nederlands grootste bands te blijven. Of het nu in de studio is, op het podium of met het eigen festival Concert At Sea, deze bijen blijven bezig met wat ze het liefst doen: muziek naar de mensen brengen.  

BLØF - Nederlandse top

Met een simpel "Goedenavond, allemaal", kwam de band het podium op om de avond in te zetten. Zonder voorprogramma was het helemaal aan BLØF om ons te entertainen. En laat dit nu net zijn wat ze het liefst doen. Meteen volgden er twee gloednieuwe songs: Horizon en Bitterzoet. Beide tracks komen van het in april verschenen album 'Polaroid'. Allebei werden ze met open armen ontvangen door de uitverkochte Effenaar.

Oud of nieuw, voor de band maakte het duidelijk weinig uit. Het plezier straalde er steeds weer vanaf. Zanger-gitarist Pascal Jakobsen gaf wel toe blij te zijn dat ze voor een concert meer tijd krijgen dan op festivals. Het geeft hen de kans om minder bekende nummers in de set zetten. Dat was ook het geval met Monsters Slapen Nooit, een simpel liedje dat vooral je aandacht trekt met de tekst. Teksten staan überhaupt hoog in het vaandel bij de woordkunstenaars van BLØF. Vreemd daarom dat, toen bassist Peter Slager Jakobsen zo'n dertig jaar geleden vroeg om een Nederlandstalige band op te starten, die laatste daar toch even over na moest denken. Maar gelukkig heeft hij de kans aangegrepen, want de Nederlandstalige jas past hem als gegoten.

Halverwege de set werd de ruime voorraad greatest hits aangesproken. Aan De Kust, Harder Dan Ik Hebben Kan, Blauwe Ruis en Dichterbij Dan Ooit, werden door de met mensen van alle leeftijden gevulde zaal vlotjes vervolledigd. Jakobsen deed het allemaal zo eenvoudig overkomen. In combinatie met  het plezier dat de band duidelijk had verklaart waarom deze band aan de top staat. Toch hebben de mannen ook eigen helden. De collega's van De Dijk werden bijvoorbeeld geëerd met een cover van Niemand In De Stad. Die muzikaliteit kwam ook bovendrijven toen de frontman toetsenist Bas Kennis vroeg om het Engelse deel van Holiday In Spain voor zijn rekening te nemen, de samenwerking met het Amerikaanse Counting Crows. Kennis bewees meteen ook over een heerlijke stem te beschikken.

Na een korte pauze verscheen de band voor een laatste paar nummers. Nieuwe song Wonderen Zijn Welkom werd gevolgd door de cover van de Duitse Bosse, Zoutelande, die plots werd stopgezet toem iemand onwel werd in de zaal. Meteen werd er hulp ingeroepen, die al snel van alle kanten tevoorschijn schoot. Nadat hij de persoon sterkte toe gewenst had, werd het nummer toch opnieuw ingezet. De avond kwam helaas tot een definitief einde met Later Als Ik Groter Ben.

14 december 2022
Jordi Rijnders