Billy Bragg - Veertig jaar engagement op gitaar
De Roma, 16 september 2023
Zoveel is er niet veranderd in veertig jaar. Hier en daar een rimpeltje misschien, wat baardgroei gekweekt en zilveren manen om u tegen te zeggen, maar voor de rest nog altijd één man met gitaar op de barricades voor alles wat ook ons al veertig jaar voortstuwt. Billy Bragg bracht in De Roma een carrière-overzicht van wat hem bezighield van 1983, toen de debuutplaat ‘Life's A Riot With Spy Vs Spy’ uitkwam, tot op de dag van vandaag.
In ware DIY-traditie verzorgde BB zelf het voorprogramma. De concertzaal werd eventjes een heuse cinema voor de exclusieve filmscreening van ‘Billy Bragg - 40 Years In 40 Minutes’ met exclusieve beelden van voor en achter de schermen. Een coming of age van de jonge snoeshaan die bij John Lee Hooker de inspiratie vond voor zijn specifieke gitaarstijl, maar ook samen op pad met Paul Weller op de Red Wedge-tour om de Labour Party te steunen. En ondertussen een rechtse politicus de mantel uitvegen, omdat hij volgens BB het probleem is. Van jonge snaak tot fikse grijsaard, maar zonder aan overtuigingskracht in te boeten. En dat zouden we tussen de nummers in nog meermaals mogen ervaren.
Enkele dagen eerder bracht hij een single uit, een nieuwe versie van There Is Power In A Union. Het nummer werd ook gebruikt op de soundtrack van de film ‘Pride' uit 2014. Een uitgelezen kans om de solidariteit te tonen met de stakende acteurs en schrijvers in Amerika. Old rebels never die. Muziek mag dan de wereld niet veranderen, het kan de mensheid wel steeds terug de energie geven om het beste van zichzelf te geven. Elke dag.
Ten Mysterious Photos That Can't Be Explained komt dan weer met het verhaal waar vooral de mannelijke helft van de mensheid last van schijnt te hebben, namelijk boeken kopen die maar niet gelezen worden. En die je vervolgens uitdagend vanop het boekenschap aanstaren, terwijl je voetbal op tv aan het kijken bent. Guilty as charged.
Bij Sexuality staken we dan weer op dat je een goed safeword moet afspreken, als je seks hebt met een “tangerine jaffataped in your mouth”. De naam van de toenmalige eerste minister (Margaret Thatcher) bleek hiervoor uitermate van dienst te komen.
Maar ook extra lange bindteksten over klimaatverandering (King Tide And The Sunny Day Flood) en het vertrouwen dat hij kreeg in de goedheid van de masker dragende mensheid tijdens de pandemie (I Will Be Your Shield). Ook een oproep aan de cis-gemeenschap om vandaag de dag de trans- en non-binaire gemeenschap evenveel steun te geven als we vroeger deden met de homo’s en lesbiennes zonder daarmee te zeggen dat die onze steun niet meer nodig zouden hebben. Veel woorden tussen de muziek, maar Billy kwam er zonder morren mee weg. Hij werd er door de aanwezige fans zelfs voor op handen gedragen. Of zoals hij het zelf treffend samenvatte, toen hij vertelde over de steeds maar uitgestelde covid-tour naar Australië: “Billy Bragg can be POSTPONED, but can not be CANCELLED!”.
Werd er al luidkeels meegebruld met divers lekkers als Greetings To The New Brunette, All You Fascists Are Bound To Lose, There Is Power In A Union en Waiting For The Great Leap Forwards, dan moest het uitzinnigste meezingen nog volgen.
Sommige artiesten vieren de veertigste verjaardag van de debuutplaat met alle toeters en bellen en daarbovenop een heel orkest in bijvoorbeeld The Royal Albert Hall, maar dat zou een beetje een raar gegeven zijn, aangezien ‘Life's A Riot With Spy Vs Spy’, Billy’s debuutplaat in kwestie, afklokt op ongeveer zeventien (17!) minuten. Daarom kregen we vanavond de hele plaat als bisnummer voorgeschoteld. The Milkman Of Human Kindness met meezingmomentje “I love you / I am the milkman of human kindness / I will leave an extra pint”, liet de vlam definitief in de pan slaan. En daarna mocht een uitbundig meegezongen A New England ons het einde van deze septemberse hittegolf insturen. “One leap forward, two leaps back”, maar we kunnen weer een tijdje verder op deze energieboost.