Best Kept Secret Festival 2017 - Onecht kind van de duivel

Beekse Bergen, 16 juni 2017 - 18 juni 2017

Vijf jaar Best Kept Secret en we zijn er al van in het begin graag bij. Ook dit jaar laten we de kelk absoluut niet aan ons voorbij gaan met zoveel lekkers op het menu. 

Real Estate leek ons een ideale band om ons weekend op gang te trappen. We kennen de band vooral door hun vorige album ‘Atlas’, maar sinds dit jaar is de band uit Brooklyn helemaal terug met de nieuwe plaat ‘In Mind’. Het optreden ging er alvast vlotjes in en hun melodieuze pop met psychedelische inslag kabbelde rustig. Vooral bij de nummers Had To Hear, Talking Backwards met het herkenbare gitaarriedeltje en Crime vanop ‘Atlas’ wist de band te overtuigen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de band een bijzonder aangename set  neerzette.

Op de mainstage waren we direct daarna minder overtuigd van Agnes Obel. Ondanks het feit dat ze als artieste echt wel veel progressie gemaakt heeft en haar band echt wel een belangrijke rol speelt in haar set, was ze naar ons aanvoelen echt verkeerd geplaatst in de line-up. Het was dan ook van bij aanvang vechten tegen de bierkaai met een publiek voor haar dat weinig boodschap had aan haar verstilde muziek met subtiele arrangementen.

Toen ze halverwege de set met Stone dan ook nog eens een nummer speelde dat ze zelf aankondigde met “Het volgende is niet geschikt voor op een festival, maar we spelen het toch. Het is namelijk extreem stil.”, was het helemaal verloren. We hoorden nochtans mooie en meeslepende versies van Citizen Of Glass en The Curse in haar set. Heel mooi allemaal, maar dit ging duidelijk verloren in de massa.

Na alle positieve, zeg maar laaiend enthousiaste, reacties die we op oppikten na hun optreden in de Botanique afgelopen week wisten we dat we van Millionaire niet minder dan fantastisch mochten verwachten. Hooggespannen verwachtingen die Tim Vanhamel en co moeiteloos inlosten. De band startte op kruissnelheid met een vlammende versie van Visa Running, een vuil en vettig gespeeld Street Life Cherry en een super sexy I’m Not Who You Think You Are.

Eigenlijk wisten we het toen al: dit is zo een optreden dat je niet enkel tijdens, maar ook nog lang erna met een grijns doet rondlopen. De verbetenheid waarmee Millionaire, maar dan vooral Vanhamel zich al na een nummer nat in het zweet speelt is gewoonweg ongeëvenaard. En dan hebben we het nog niet over zijn moves.

Toen er na een klein rustpuntje met Silent River dan plots nog enkele versnelling hoger geschakeld werd met retestrakke versies van I’m On A High, Champagne en Pretty Thug hadden ze ons al lang overtuigd. Als er de afgelopen weken veel te doen geweest is rond dat Kind Van De Duivel, dan weten wij het nu met zekerheid: Tim Vanhamel is een onecht, maar bijzonder getalenteerd kind van de duivel!

Metronomy deed nadien wat je van Metronomy kan verwachten: draaglijk lichte popliedjes spelen met uitstapjes naar disco en funk. Op de radio horen we zelden van hen, maar hun nummers bereiken blijkbaar toch een groot en trouw publiek. We onthouden het altijd frisse The Bay, een van falset en synth-spielerei doordrongen My Heart Rate Rapid, een door het publiek wild onthaald Love Letters, het onmisbare The Look, maar wij vonden het pittige en potige Lately en Reservoir met een supercatchy riedeltje uiteindelijk het best.

Run The Jewels wordt aanzien als een van de meest relevante hedendaagse hiphop-acts. Het mocht dan ook niet verwonderen dat ze die status mochten verzilveren met een headlinerspot op Best Kept Secret. Op de tonen van We Are The Champions maakten EL-P en Killer Mike hun opwachting om onmiddellijk het publiek voor zich te winnen op de tonen van Talk To Me.  Ze zouden de aandacht op geen enkel moment meer laten ontglippen.

Het tempo in de set lag bijzonder hoog al hadden we tijdens de bindteksten al te vaak het gevoel dat alles wel heel goed ingestudeerd was. Gelukkig werd daar dan ook niet al te veel tijd mee verloren zoals bij hiphopacts soms wel het geval durft zijn.

Echte crowdpleasers als Blockbuster Night Part One, Hey Kids (Bumaye), Lie Cheat Steal en Run The Jewels zaten mooi over de set verdeeld. DJ Trackstar mixte en scratchte alles naadloos aan elkaar, de bassen dreunden er op los en de energie spatte er vanaf. 

Op naar dag twee!

17 juni 2017
Patrick Blomme