Bazart - Performance van Bazart ter deliberatie.

Ancienne Belgique, 21 april 2019

Twee uitverkochte concerten tijdens het Paasweekend in de Ancienne Belgique. Dat kan Bazart bijvoegen op zijn live palmares, maar daarmee is dan ook alles gezegd.

 

De Nederlandstalige band Bazart heeft in het verleden reeds grote zalen doen vollopen. Toch kozen ze ervoor om terug te keren naar de compactheid van de Ancienne Belgique. Een zaal die er zich perfect toe leent om intiemere contacten te leggen met het publiek én een gezellige, aangename sfeer te creëren. En daar liep het toch wat spaak.

Voor de gelegenheid werd op een redelijk veilige afstand van het publiek, een kleiner podium geplaatst boven op het zaalpodium. En net op dat kleine podium bleef de groep het overgrote deel van de avond op elkaar ‘geplakt’ staan. Toegegeven, enkel frontman Mathieu Terryn kan zich doorheen het optreden vrij bewegen, maar daar werd amper gebruik van gemaakt. De weinige keren dat Terryn dichter bij het publiek kwam, was dit telkens van korte duur en leek het alsof hij moeite had om een sterke en comfortabele houding aan te nemen binnen de kleine intieme setting van de AB. 

En net die onzekerheid zorgde ervoor dat ook het muzikale deel van hun performance eronder leed. Het vocale gedeelte was ok en de special guests Eefje de Visser en Baloji (respectievelijk voor Onder Ons en Niet Te Dichtbij/Côte À Côte), gaven het vocale aspect een extra cachet. Maar jammer genoeg werden alle nummers zo snel na elkaar gebracht, dat het leek alsof de groep niet snel genoeg van het podium kon verdwijnen. Het optreden kwam over als een sterk ingestudeerd geheel met angst voor enige vorm van improvisatie of spontaniteit. 

Het feit dat de groep ervoor had gekozen om hun grootste hits Chaos, Goud en Grip (Omarm Me) te bewaren tot op het állerlaatste van hun setlist, deed hen ook weinig goed. Want pas dan - en na een beleefd vragen van Terryn - ging de volledige zaal mee in het gehoopte maar véél te lang uitgebleven enthousiasme. 

Bazart is dan misschien wel een groep die sterk is in het brengen van catchy radiohits, maar aan het tot leven brengen van deze hits dient zeker nog gesleuteld te worden.

Bazart @ Ancienne Belgique 20/4/2019

 

22 april 2019
Marjolein De Smet (Foto's: Bavo Savels)