Bastille - Moeizame verovering

Sportpaleis, 9 maart 2019

Twee jaar na het vorige bezoek stopte Bastille op 9 maart in het Antwerps Sportpaleis met hun ‘Still Avoiding Tomorrow’-tour.

Na een kleine intro werd Quarter Past Midnight ingezet, een typische Bastille-song die wel sfeer kon brengen in het Sportpaleis. Alleen zwakte die sfeer bij het publiek, met uitzondering van de diehard-fans, na het nummer af.

Frontman Dan Smith kondigde The Currents aan als een welgemeende fuck you aan de Brexit en alle Trumps van de wereld. Dit kon uiteraard op gejoel en applaus rekenen bij de aanwezigen. Er volgde een vloed van minder gekende en zelfs nieuwe nummers.

De show ging onverstoord verder, maar het werd duidelijk dat het merendeel van het publiek toch op de honger bleef zitten. Het heen-en-weer-gespring van de frontman, die voor de gelegenheid een fluorescerend tie-dye-shirt droeg, hielp niet echt. Bij momenten leek het alsof je keek naar een Duracell-konijn in een slechte aerobicsvideo uit de jaren tachtig.

Na twee derde van de show kreeg het publiek waarop het wachtte. Pompeii werd ingezet. Vanaf de eerste noot vloog het publiek recht en ging het dak van het Sportpaleis er half af. Enkele van de meest gekende nummers zoals Good Grief, Laura Palmer en Happier volgden elkaar snel op. In tegenstelling tot het merendeel van de collega’s koos Bastille ervoor om het nieuwe studioalbum pas uit te brengen na deze tournee. Een goede keuze? Het is in ieder geval gewaagd.

Er zaten best goede dingen in deze show, maar over het algemeen was het een afknapper. De tournee loopt letterlijk op zijn einde en dat was echt wel voelbaar.

Bastille is opnieuw in ons land op donderdag 27 juni op de wei van Rock Werchter. Zowel dagtickets als combitickets (vier dagen) zijn nog steeds verkrijgbaar.

10 maart 2019
Marjolein De Smet