Basia Bulat - Goud voor wie er van houdt

, 2 juli 2018

Basia Bulat is zich aan het ontpoppen. De folkcocon van weleer wordt op ‘Good Advice’ afgeworpen, om de potige nummers van de Canadese op te smukken met de soulvolle arrangementen waar producer Jim James (van My Morning Jacket) om bekend staat.

Weidsere arrangementen vragen om meer instrumenten. En dus kan Bulat het zich niet meer veroorloven alleen de hort op te gaan. Geen probleem, dan laat je je begeleiders toch ook het voorprogramma spelen? Geen slechte zet, zo bleek. Tamara Lindeman van The Weather Station zingt als Joni Mitchell en speelt gitaar zoals dat ook gebeurt bij Pentangle of Fairport Convention.

Een mooi, folky begin van de avond. Alleen jammer dat er maar een vijftigtal personen naar de Botanique zijn afgezakt om het mee te maken. Pech voor wie er niet was! En het publiek zou niet veel aandikken voor de hoofdact. Basia Bulat liet het niet aan haar hart komen. Vergezeld van The Weather Station en een extra gitarist besteeg ze de bühne alsof het Madison Square Garden was; en haar enthousiasme bleef een heel optreden lang aanstekelijk.

Eerst werden we getrakteerd op een zestal nummers uit de laatste plaat. Fool mocht aftrappen. En de immer hese Bulat stootte bij sommige tonen niet meer uit dan wind, maar het deed niets af aan de schoonheid van het nummer.  Let Me In en Long Goodbye bouwden op naar In The Name Of; wat ons betreft al één van de krachtigste nummers van het jaar.

Na La La Lie en Time stuurde de zangeres haar band wandelen en poneerde ze dat het niet was omdat ze een gouden cape droeg, dat ze geen folknummers zou brengen. Ze begeleidde zichzelf op gitaar voor Heart Of My Own en Five, Four om er vervolgens de autoharp bij te halen. In The Night werd aangekondigd als een nummer dat ze schreef toen ze dacht dat ze Johnny Cash was. En meteen daarna was haar favoriete zanger aan de beurt: een prachtige versie van Leonard Cohens Ain’t No Cure For Love was ons deel.

Voor de laatste ronde mocht de band het podium weer op. En alsof het daar te klein was voor hun vijven, sprong Bulat zelf naar beneden om in het publiek te gaan dansen met de dame die als enige al het ganse concert lang met haar heupen stond te wiegen. Infamous, ook al van ‘Good Advice’ sloot af, maar dat was niet naar de zin van de mensen die waren opgedaagd. Dus kwam Bulat nog een keertje alleen terug. Ze bracht nog It Can’t Be You op de charango, voordat ze ons allemaal een beetje gelukkiger achterliet in de te grote zaal.

13 april 2016
Andreas Hooftman