Bambara - Gemengde gevoelens

Trix, 26 maart 2022

Bambara - Gemengde gevoelens

Voor ons eerste liveverslag van 2022 begaven we ons naar Muziekcentrum Trix in de koekenstad. Daar zou het New Yorkse postpunktrio Bambara acte de présence geven, voorafgegaan door het Estse Holy Motors. Helaas zagen we van de opener door een samenloop van omstandigheden nog alleen de slotsong, iets te weinig dus om een gegrond oordeel te kunnen vellen.

 

Het (eerder uitgestelde) optreden van Bambara vond plaats in de ruime bar van Trix en was volledig uitverkocht. Daardoor was het niet voor alle bezoekers evident om een glimp op te vangen van tweelingbroers Reid (zang) en Blaze Bateh (drums), bassist William Brookshire en de twee extra muzikanten op het lage podium. Frontman Reid Bateh vergemakkelijkte de interactie met het publiek enigszins door reeds tijdens de noisy finale van concertopener Miracle de zaal in te duiken. Een trucje dat hij later trouwens nog een paar keer zou herhalen.

Wie zijn postpunk het liefst chaotisch heeft, is bij deze band duidelijk aan het juiste adres. Af en toe (Filled Up With Night, An Ill Son) deden ze ons in Antwerpen denken aan de energieke uitspattingen van The Birthday Party, de groep waarmee de wereld voor het eerst rasperformer Nick Cave leerde kennen. Misantroop Reid hanteert overigens een ietwat dreinerig stemgeluid dat op den duur ietwat eentonig dreigt te worden.

Het werd algauw duidelijk dat Bambara het, in plaats van nummers die echt blijven hangen, vooral moet hebben van een expliciete hang naar pathos en onheilspellende sfeerschepping. Veel van de songs uit het laatste volwaardige album ‘Stray’ (2020) - en bij uitbreiding ook deze uit voorgangers ‘Shadow On Everything’ (2018) en ‘Swarm’ (2016) - lijken opgebouwd rond dezelfde formule en klonken daardoor jammer genoeg vrij inwisselbaar live.  

Wij lieten ons zaterdag alsnog verleiden door publieksfavoriet Serafina, het naar een luidruchtige climax toewerkende Stay Cruel en het leuke gitaarmotiefje in José Tries To Leave. Maar ook en vooral door de iets meer volwassen klinkende nummers uit de recent verschenen ep ‘Love On My Mind’ die we te horen kregen. Het melodramatische Mythic Love, de meeslepende single Birds, het al even duistere Slither In The Rain (met extra synths) en Feelin’ Like A Funeral (met geslaagde backingvocals).

Een concert waar we iets meer van verwacht hadden en dat ons dan ook met gemengde gevoelens achterliet.

Bambara, Holy Motors @ Trix - 26/3/2022

28 maart 2022
Jan Vael