Bad Religion - Zangstonde for adults

Ancienne Belgique, 6 mei 2019

Toegegeven: de kans dat je bij een optreden van deze harmony-punkrockiconen nog verrast wordt, is klein. Want wie kiest voor Bad Religion, kiest voor ambiance, kiest voor kwaliteit zonder enige slijtage, voor handenvol twee minutenhits – van de eerste generatie (Fuck Armageddon, This Is Hell) tot latere generaties (Generator) en relatief recent (New Dark Ages) - kiest voor schorre stembanden, wanneer het bloedmooie, profetische Sorrow passeert, kiest voor een lichaam vol blauwe plekken bij aha-momenten als American Jesus waarbij de moshpit volledig ontploft,...

Aldus de passage in Brussel: fel vanaf de eerste song van de twee dagen oude plaat 'Chaos From Within' tot de laatste noot. Met af en toe iets meer trage ballads om de spanning erin te houden en niet omwille van enige vermoeidheid. Maar vooral ook met de messcherpe samenzang die Bad Religion zo typeert, de strakke en felle drumpartijen van nieuwkomer Jamie Miller en het snijdende solowerk van oudgediende Brian Baker (die live al een tijdje de plaats van Brett Gurewitz inneemt), dat doorheen de permanente wall of melody sneed. Dus ja, het was een feestje voor vele fans van het eerste uur, maar ook voor de vele kids die met papa het eerste must-see-moment mochten beleven. En toch bleven we na een uurtje explosief geweld nog een beetje op onze honger zitten.

We waren dan ook allicht de enigen die zich – bewust – vooraf niet geïnformeerd hadden. Want zoals de passage afgelopen zomer op de Lokerse Feesten, kwam de band voor een jubileumfeestje. Waar toen de dertigste verjaardag van ‘Suffer’ werd gevierd, was het nu de beurt aan de all time classic ‘No Control’. Gevolg was dat de resterende veertig minuten de plaat integraal en van A tot Z werd gespeeld. Een uptempo masterpiece van vijftien knallers waaronder Billy, You, Henchman, Change of Ideas, I Want To Conquer The World,... Som ze maar op! Een sonisch knal- en meezingfeest tot laatste zin “The world won’t stop without you”, de uitverkochte zaal vol overgave en met een brede nostalgische glimlach achterlatend. Wat een band! Wat een show!

Frontman Greg Graffin liet zich nog even een “See you next year” ontvallen. En laat dan nu net ‘Against The Grain’ jarig zijn! We oefenen alvast nog even onze Anesthesia-zanglijnen: “All good children gooo tooo heaven”.

Bad Religion & Ploegendienst @ Ancienne Belgique 06/05/19

7 mei 2019
Johan Giglot (Foto's: Bert Gysemans)