Axelle Red & Orchestra - Perrongeluk op French Soul Train

De Roma, 1 mei 2023

Axelle Red & Orchestra - Perrongeluk op French Soul Train

Een feestje voor een carrièreoverzicht, wanneer geef je dat? Wat neem je als startdatum? De dag dat je voor het eerst je muzikaal kindje aan een publiek voorstelt? Of wanneer je een eerste plaatje uitbrengt? Misschien wanneer je een eerste hit scoort? Dit alles maar om te zeggen dat Axelle Red in De Roma in Borgerhout “30 ans de sensualité” kwam vieren met de fans.

Axelle Red, geboren als Fabienne Demal, koos als vertrekpunt toch - bijna vanzelfsprekend - voor eerste echte hit Sensualité uit de debuutplaat ‘Sans Plus Attendre’ uit 1993. Sommige artiesten zijn al blij als ze in hun carrière één, misschien twee, maximaal drie klassiekers kunnen voortbrengen. Anderen kunnen een hele avond doorgaan met classics spuien tot de setlist er compleet van uitpuilt. Vanavond was dan ook van dit laatste kaliber.

Om het feest extra cachet te geven, stond/zat ook het Antwerp Philharmonic Orchestra, al jaar en dag het huisorkest van Night Of The Proms, mee op het podium. En herkenden we daar bij de backing vocals Dunja Mees uit onze thuisstad Mechelen niet? Ja dus. Het was nog maar haar tweede optreden naast Axelle Red, maar ze stond meer dan haar mannetje.

Aan hits geen tekort. Het is bijna een luxeprobleem. Stomende, dan weer ingetogen versies van Temps Pour Nous, A Tâtons, Elle Danse Seul en Le Monde Tourne Mal mochten uiteraard niet op het appèl ontbreken. Een boos Je Me Fâche quasi hand in hand met een poppy huppelend Kennedy Boulevard, grande dame Axelle Red draait er de hand niet voor om.

Instanthit Sensualité kreeg dan weer een ereplaatsje aan het einde van de set. In de bisronde kwam het Antwerp Philharmonic Orchestra pas helemaal tot zijn recht in meeslepende versies van Mon Café (The Coffee Song) en Jardin Secret. De finale eindsprint werd ingezet met een ingetogen Rouge Ardent om over de finishlijn te spurten met een denderend J'ai Fait Un Rêve (I Had A Dream) als finaal orgelpunt.

Een feest met veel liefde op en voor het podium.

Axelle Red @ De Roma - 1/5/2023

5 mei 2023
Patrick Van den Troost