Axelle Red - A Very Special Christmas - Iedereen kerstekind

De Roma, 28 december 2022

Axelle Red - A Very Special Christmas - Iedereen kerstekind

Laten we maar met de deur in huis vallen: we zijn een sucker voor kerstmuziek. Ten huize Troostie schalde tijdens diens wonderjaren, de kerstmuziek in de donkere dagen van het jaar vrolijk door het ouderlijke huis: van Johan Stolzz over Elvis Presley naar Phil Spector en Motown. En laten we nu net ook, sinds haar debuut aan het eind van vorige eeuw, een boontje hebben voor Fabienne Demal aka Axelle Red. Komt dat goed uit wanneer we richting een uitverkochte De Roma in Borgerhout trokken voor “A Very Special Christmas” van voornoemd kerstkind.

Onder een glinsterende kerstlichtjeshemel werden kerstklassiekers als White Christmas en Santa Claus Is Coming To Town, afgewisseld met funky versies van What Christmas Means To Me van Stevie Wonder en Brand New Christmas van Hot Chocolate. Het merendeel van kerstnummers mocht dan wel uit de Angelsaksische wereld komen, ook de taal van Molière, de tweede moedertaal van Axelle, kreeg met een ingetogen Noël De La Rue van Edith Piaf een mooi plaatsje in de set. Stille Nacht kreeg dan weer de eer om als eerste nummer ooit in het Nederlands vertolkt te worden. Of je kan ook twee talen combineren natuurlijk, zoals in Let It Snow (J’aime L’hiver). Het kerstfeest werd spoorslags een familiefeestje toen plots mama Axelle met haar drie dochters de sterren van de hemel zong(en) (pun intended) met Have Yourself A Merry Little Christmas.

En zeg nu zelf, wat is een familiefeestje zonder de tafels aan de kant te schuiven om een dansje te placeren? De dansvloer werd voor geopend verklaard met prijsbeest Le Monde Tourne Mal. Ook publiekslievelingen Sensualité en Parce Que C'est Toi, een tegelplakker van formaat, brachten De Roma tot een kookpunt. Met de vredesboodschap “War is over, If you want it” uit Happy Xmas (War Is Over) van John & Yoko/Plastic Ono Band trokken we weer huiswaarts. Weer geen witte kerst dit jaar, zelfs geen witte drab, maar het kerstkind in ons kan er weer voor een jaartje tegen.

Axelle Red @ De Roma - 28/12/2022

30 december 2022
Patrick Van den Troost