Autumn Falls 2014: Black Bananas, Future Old People Are Wizards - Mislukte, muzikale aanval

Muziekcentrum TRIX, Borgerhout, 10 november 2014

Het is zondag 9 November. In Trix staat er in het kader van Autumn Falls een double bill Future People Are Old Wizards / Black Bananas op het programma. En daar wilden wij dan uiteraard bij zijn.

Autumn Falls 2014: Black Bananas, Future Old People Are Wizards - Mislukte, muzikale aanval



Alvorens tegen klokslag achten de set in gang te zetten zagen we Piet Dirickx, drummer van Future People Are Old Wizards, zich eerst nog gauw van wat kledij ontdoen. Kwestie van een goede voorbereiding ongetwijfeld, want de muziek die het trio brengt werkt direct in op lichaam en leden. Zeg maar gerust dat het fysieke muziek is. Fysiek zoals pakweg de vroege, punky Nirvana fysiek was. Dat soort energie, maar dan aangevuld met weerhaken waardoor er echt een eigen muzikaal universum ontstaat. Tijdens de set was ook de sound van Queens Of The Stone Age, Black Sabbath en ook Goat een referentiepunt. Op die stevige energie surften Future People Are Old Wizards vlotjes doorheen een tien songs tellende set, waarbij het uiteraard de bedoeling was hun toch wel erg straffe debuut in de verf te zetten.

Eigenlijk is er geen beginnen aan om echte hoogtepunten te zoeken. Het optreden was erg goed, hetgeen te wijten was aan de positieve, opgewekte sfeer die er hing. “Ook al spelen we maar voor een paar man, als we die paar hoofden zien knikken en meegaan, dan is ’t voor ons geslaagd”, hoorden we Dierickx achteraf nog zeggen. Na de set vermeldden ze dat er nog cd’s, vinyl en merchandise beschikbaar waren, maar het erg pover opgekomen publiek zag dat duidelijk niet helemaal zitten. Het voelde vreemd aan de band te zien optreden voor slechts een handvol bezoekers, terwijl hun muziek veel beter tot zijn recht zou komen in een goed gevulde club of zaal.

Heel andere koek was Black Bananas. Eerlijk gezegd vroegen we ons af waar de aantrekkingskracht van die band precies te vinden is. We zagen hen bezig met allerlei schuifjes en knopjes tot ze zonder meer aan hun set begonnen. De visuals waren aardig, maar erg veel schwung in het concert brengen deed ’t niet. De band inclusief frontdame Jennifer Herrema (ex-Royal Trux) zat klaarblijkelijk in een heel ander universum dan de bezoekers waardoor het optreden niet echt een groot succes genoemd kon worden. Slechts een select aantal diehardfans genoten van de geflipte eightiespsychedelica die Black Bananas voorschotelden.

Een geschifte, muzikale aanval op het publiek was het zonder twijfel, hetgeen wellicht te maken had met het haast volledige gebrek aan interactie. Op een dik uurtje tijd ratelden ze negen erg inwisselbare nummers af, waaronder meest recente single Physical Emotions. Hier en daar vingen we iets op dat met wat goede wil een echo van Depeche Mode of Madonna zou kunnen zijn. Toen de band een einde maakte aan het optreden, vingen we nog in de vlucht op dat “It’s not our fault the show was bad”.

Er zijn inderdaad aangenamere omstandigheden te bedenken dan te moeten optreden voor een handvol bezoekers, maar die van Future People Are Old Wizards namen tenminste de handschoen op, hetgeen van Black Bananas helaas niet gezegd kon worden. 

10 november 2014
Philippe De Cleen