Autumn Falls 17: BARST - Objectief verdomd goed

Cosa Nostra, 28 september 2017

Nog tot eind december legt Autumn Falls een warm deken over het Belgische concertlandschap. Het meest langgerekte festival trapte een week geleden in Gent af met Portugal. The Man, donderdag was het in Cosa Nostra, Aalst, de beurt aan BARST. Een paar dagen geleden kregen we te horen dat het tweede album van BARST nog tot het voorjaar van 2018 op zich zal laten wachten. Dus als zoethoudertje kan dit concert wel tellen. Het werd een mierzoete avond voor onze oren.

Waar BARST een paar jaar terug nog een schuchter eenmansorkest was - zich wonderlijk vermenigvuldigend met een loopstation en een arsenaal effectpedaaltjes - staat er tegenwoordig een zeskoppige band op het podium. Als die muzikanten dan ook nog eens verschillende instrumenten bespelen en als ook nog eens de loopstation de centrale rol mag behouden, dan loert de overkill vaak vervaarlijk om de hoek. Toch ging de band in Aalst maar zelden over de multidimensionale schreef. Spilfiguur Bart Desmet hield zijn band op bijna autoritaire wijze in het gelid en doseerde mooi alle ingrediënten van zijn sound.

Die sound toonde andermaal dat BARST van alle muzikale markten thuis is. Met die ondoorgrondelijke mix van metal, drone, dark wave en shoegaze - het moet niet altijd “ajoin en bier me skoim” zijn - kan dit sextet zowel Graspop als Sonic City verleiden. De grootste gemene deler was ook in Aalst de intensiteit die de muziek teweegbrengt. Elk detail, elke vleugje saxofoon, elk achter de wall of sound verdrongen streepje zang, elke toets- of snaaraanslag, elke mep op de drums leek geïndividualiseerd de controle over je huidharen over te nemen. Inderdaad, kippenvel. En zachtjes headbangen (die shoegaze, weetjewel). En vooral genieten. Toen The Western Lands na een klein uur door Bart Desmet gedoofd werd (twee keer de hand omhoog, gevolgd door een grijpbeweging, en zijn kompanen weten dat ze synchroon mogen afronden) bleven we heel even verweesd naar het podium staren. Laat dat nu net een objectieve indicator zijn dat het een verdomd goed optreden was!

Je kan BARST op 30 september nog zien in Ieper en in oktober twee keer in Gent (7 oktober in De Koer en 20 oktober op de Sint-Baafssite - ideaal alternatief als je voor die twee dagen geen tickets voor respectievelijk Slowdive of Mogwai kon bemachtigen).

29 september 2017
Christophe Demunter