Architects - Lekker anders

Live stream, 21 november 2020

Voor het hele coronaverhaal begon, was het uitzondering. Ondertussen is het de noodgedwongen norm voor veel artiesten om toch nog iets te verdienen en zich tegelijk een beetje bezig te houden. Het betekent ook dat je bij elk concert een frontrowseat hebt en voor je eigen versnaperingen zorgt. Bovendien kan je het concert naar eigen wil pauzeren om te gaan bijvullen of voor een toiletbezoek. Architects kozen voor 'Live At Royal Albert Hall' als live stream.   

Architects - Lekker anders

Beginnen deden Architects met Nihilist en de loodzware, maar passende woorden “All the gods have abandoned us.” Zanger Sam Carter stond aanvankelijk in het midden van de immense concerthal, hetgeen in "normale" omstandigheden niet mogelijk zou zijn. Of hoe de situatie dan toch voor meerwaarde kan zorgen. 

Als verslaggever is het bij een concert telkens weer een uitdaging om de titels van de liedjes uit te zoeken. Dat was hier niet nodig: de naam van elk nummer verscheen telkens mooi op je scherm. Niet dat wij Modern Misery of Death Is Not Defeat niet uit de duizend hadden herkend, maar bij het gloednieuwe nummer Discourse Is Dead was dat een aangename meevaller.

Carter zorgde hier trouwens voor een beetje interactie en kondigde het nummer aan. De song bleek helemaal anders dan nieuwe single Animals, die overigens ook aan bod kwam. Die was iets meer back to the roots en vertrouwd voor de Architects-fan. Daarnaast passeerden ook heel wat nummers uit laatste album 'Holy Hell' de revue, waaronder de titelsong, Royal Beggars, Hereafter en uiteraard single Gravedigger

Zonder enige reactie van het publiek is het toch behoorlijk moeilijk om zo'n concert te beschrijven. Gelukkig was er voor de die-hards een live chat voorzien, waarop de band werd overladen met complimentjes en virtuele moshpits. 

Na Dead Butterflies, het tweede nieuwe nummer, leken nog een aantal klassieke bis-nummers te volgen, maar in de plaats daarvan volgden prachtige, akoestische versies van Memento Mori en A Wasted Hymn. Bij ons zorgde dat alvast voor rechtopstaande nekharen en tranen in de ogen, waartoe het inzoomen op Dan Searle’s tattoo van zijn overleden broer en mede-oprichter van de band Tom, die vier jaar geleden overleed, nog bijdroeg. Afsluiten werd er daarna nog gedaan met het oppermachtige Doomsday

Wil je meer horen? Wie een ticket kocht, kan dat nog tot dinsdag 24 november het concert herbeleven. Alle anderen moeten wachten tot 24 februari, wanneer het nieuwe album 'For Those That Wish To Exist' verschijnt.  

23 november 2020
Lobke Van Gestel