Arbeid Adelt! - Saai is het nooit

Het Depot, 25 maart 2023

Arbeid Adelt! - Saai is het nooit

Anno 2023 bestaan er twee versies van Arbeid Adelt!. Eentje die in de opnamestudio loos gaat rond het kerntrio Marcel Vanthilt, Jan Vanroelen en Luc Van Acker en daarnaast een versie die de diverse podia bestormt. Jan en Luc laten zich vanwege fysieke besognes verontschuldigen in deze en zodoende bestaat AA! dan uit diezelfde Vanthilt, gitarist Thomas Vanelslander (Gorki, RvhG), Leen Diependaele (Samowar) op synths en multi-instrumentalist Andrew Claes (BRZZVLL, Stuff.). Deze laatsten kwamen in Het Depot in Leuven de nieuwe plaat ‘Het Heelal Is Hier’ voorstellen.

De goed volgelopen zaal werd getrakteerd op een brede selectie uit de jongste worp, waaronder ook Fris! Fris! Het Heelal Is Hier, dat het potentieel heeft om een blijvertje in het live repertoire van de band te worden. Maar ook Het Proletariaat Wil Laminaat, De Engel Met De Handgranaat en Heren, Praat Niet Zo laten zien dat Marcel nog flink de grenzen van de absurditeit weet af te tasten. Saai is het zeker niet in zijn hoofd.

Ook veertig jaar na het verschijnen van ‘Jonge Helden’ klinken De Man Die Alles Noteert en Capita Selecta nog altijd even fris en fruitig. Bovendien, als je maar lang genoeg leeft, wordt 65+ wreed toepasselijk, zelfs voor de zanger dezer. Tussendoor kregen de fans nog divers lekkers geserveerd als een stuiterend Pro Vita en - wat ons betreft de meest beklijvende song uit de nieuwe plaat - Pelikaan. “Tijd voor essentiële vragen die er absoluut niet toe doen. Waar komt die pelikaan vandaan?”

Der Mussolini van Deutsch Amerikanische Freundschaft aka D.A.F. kreeg zelfs enkele dansmoves extra aangemeten. We “tanzten” niet enkel “den Mussolini” oder “den Jesus Christus” of nog “den Adolf Hitler”, ook “Vladimir Putin”, “Victor Orban” en, dichter bij huis, “Dries Van L” kregen een eervolle (sic) vermelding. Nadien sloegen 50000 Hi-Hats onze trommelvliezen verder de verdoemenis in.

Tijd voor een rijtje tijdloze klassiekers met De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen, Lekker Westers en Death Disco die de aanwezigen helemaal murw sloegen. Orgelpunt Ik Sta Scherp maakte duidelijk dat Arbeid Adelt! op het scherpst van de snee blijft opereren. Jonge Helden mogen dan wel gezondheidskwaaltjes krijgen, sterven doen ze (nog even) niet.

Arbeid Adelt @ Het Depot 26/3/2023

27 maart 2023
Patrick Van den Troost