Ansatz der Maschine - Omsingeld door briljant geluid

N9, 2 december 2017

Ansatz der Maschine kreeg in 2017 als artist in residence een jaar lang carte blanche van Muziekclub N9. Van dat jaar maakte de band rond Mathijs Bertels dankbaar gebruik om een bijzonder concept en een bijhorend concert uit te werken. 

Ansatz der Maschine nam ons mee voor een non-stop tocht van een uurtje. Naast een uitgebreide bandbezetting werd ook voor een unieke surround soundervaring gezorgd met boxen voor, achter en boven de knusse en uitverkochte N9 Villa. Op die manier werd je als bezoeker nog breder en dieper in het verhaal van de band getrokken. En het verhaal was bijzonder boeiend. Reeds van bij de intro voelden we een warme, sfeervolle gloed en wisten wij bij momenten niet waar eerst kijken of luisteren. We werden als het ware omsingeld door geluid.

Net als op de laatste plaat koos de groep voor een aanpak waarbij instrumentale en gezongen songs elkaar afwisselden, maar ook analoge en elektronisch geladen songs gingen naadloos in elkaar over. En de dynamiek kreeg vrij spel; Er werd bijgevolg ook niet opgekeken, toen de band van ingetogen en klein naar heel robuust en groots overschakelde. Meer zelfs, ze kwamen er probleemloos mee weg en het droeg bij aan het elan van de set.

Het is moeilijk om hoogtepunten uit dit concept te puren. Vooreerst zou dat oneer aandoen aan het idee achter dit concert waar net de totaalbeleving centraal stond en waar alles als een geheel werd gepresenteerd. Bovendien zou het te gemakkelijk zijn om Hiding te kiezen, daar dit het enige nummer was dat reeds gekend was in een set van enkel splinternieuwe, voor het eerst aan een publiek voorgestelde en in sommige gevallen nog titelloze songs. Eigenlijk waren dit een twaalftal kortverhalen waardoor je als luisteraar uitgedaagd werd om connecties te leggen indien gewenst.

Ansatz der Maschine zette vol in op avontuur zonder daar patserig rond te doen. Integendeel zelfs; de nederigheid en dankbaarheid van de band na het optreden was bijzonder aandoenlijk. Mocht er wat meer plaats geweest zijn, dan had Bertels waarschijnlijk iedereen persoonlijk bedankt, terwijl het genoegen helemaal aan ons was. 

4 december 2017
Patrick Blomme