Amon Amarth - Superstrak theater

AFAS Live, 15 december 2019

Amon Amarth - Superstrak theater

De 'Berserker World Tour', zo heet de laatste rondrit van vikingmetalgoden Amon Amarth. Op deze tour werden ze vergezeld door de Zweedse deathmetalformaties Hypocrisy en Arch Enemy. De tour eindigde in het Amsterdamse AFAS Live en wij waren erbij.

Het Zweedse Hypocrisy trapte de avond af met een half uur onvervalste deathmetal die stond als een huis. De band bracht een retestrakke set en wist de AFAS op de grondvesten te doen schudden. Krakers als Eraser en Roswell 47 mochten uiteraard niet ontbreken.

Na een kleine pauze van een half uurtje was het de beurt aan het even Zweedse Arch Enemy. Zij kregen een uur de tijd om de kwaliteiten te laten zien en horen, maar dat maakten ze helaas niet helemaal waar. Misschien was er bij de soundcheck iets niet helemaal goed gegaan, want de vocalen van frontvrouw Alissa White-Gluz werden vaak overstemd door de instrumenten. En dat resulteerde toch in een redelijke teleurstelling.

Hoe dan ook was het daarna aan Amon Amarth, de band waar eigenlijk iedereen weer en wind voor had getrotseerd. De heren weten altijd een overdonderend optreden neer te poten. Een immens spandoek met de tekst 'Beserker' werd voor het hele podium gehangen, waarna een symfonisch intromuziekje werd opgestart. Toen de drums van zich lieten horen, werd het spandoek neergehaald en werden we getrakteerd op een bult vuur waarvan iedereen het warm kreeg. De band trapte af met Raven's Flight en wist de gehele AFAS meteen op haar hand te krijgen.

Frontman Johan Hegg wist een paar keer in vloeiend Nederlands "Dankjewel Amsterdam" uit te spreken en er was nog meer interactie met het publiek, in ons boekje toch een meerwaarde bij een concert. Het mooie van dit optreden was ook dat het decor verscheidene malen werd gewisseld, hetgeen ervoor zorgde dat het publiek geboeid bleef. Het drumstel stond bijvoorbeeld op een soort van vikinghelm, die soms helemaal naar boven werd uitgeschoven. Dan was er weer een gevecht tussen twee vikingen en even verder kwam er een demonische vikinggod met gloeiende ogen het podium opgerend.

En dan waren er nog de twee megagrote vikingstandbeelden die aan weerskanten van het podium werden opgehesen tijdens Guardians Of Asgaard en Raise Your Horns. Indrukwekkend was ook de immens grote zeeslang, die opdook, toen de afsluiter, het epische Twilight Of The Thunder God, werd ingezet.

Een optreden van Amon Amarth heeft alles wat we graag horen en zien: vuur, theatrale momenten, een wisselend decor en vooral een band die er staat, een band die live een steengoede show neerzet en een superstrakke set speelt. Het optreden in de AFAS Live was een meer dan waardige afsluiter van deze tour en wij vonden het een eer om daarvan getuige te zijn geweest.

16 december 2019
Jerre Hoetink