Absolutely Free Festival 2017 - EXPLORE regeert dag 1

C-mine, 4 augustus 2017 - 5 augustus 2017

U heeft het vast zelf al meegemaakt: u slentert over het festivalterrein en komt zo totaal onverwachts uit op een topartiest die u nog niet kende. Dat is wat ons vrijdag overkwam op het festivalterrein van Absolutely Free Festival. 

Absolutely Free Festival 2017 - EXPLORE regeert dag 1

Na even een kijkje te hebben genomen bij de liveset van Ross From Friends, die een waterval aan sensuele lo-fi house brachten, struinden we langs de eetkraampjes, bleven we even plakken aan de bar en stuitten we uiteindelijk op de XPRMNT stage. Nippend aan ons gouden drankje, sloten we ons aan bij een twintigtal wilde enthousiastelingen wier hoofden al ritmisch op en neer gingen op de plaatjes van EXPLORE.

Al snel werd duidelijk dat die laatste op de juiste stage stond: de Diepenbekenaar gooide het ene experimentele nummer na het andere op, van heftig tot onvoorstelbaar heftig. Vertrekkend vanuit een voorzichtig Mask off (Future), strandde hij bij Lotus Eater (Mura Masa), Yeah Right (Vince Staples) en nog veel zwaardere nummers. Hij ramde de ene topschijf na de andere door je strot, en het ergste was: het kon ons, zelfs zo vroeg op de avond, erg bekoren.

Veel te snel was het uur om en moest hij plaats maken voor de meer bekende Jewels. Die zette de vibe voort, maar zijn set verloor al snel aan kracht en dynamiek. De Perenaar leek niet veel verder te geraken dan Look at me! (XXXTENTACION) en XO Tour Llif3 (Lil Uzi Vert), nummers die weliswaar catchy zijn, maar in schril contrast stonden met de basbommetjes van EXPLORE. Wel bracht hij meer toegankelijke nummers (Ronnie Flex, Calvin Harris en Kendrick Lamar passeerden de revue) en wist zo een groter publiek aan te spreken. En oh ja, hij deelde gratis gin uit. Geen wonder dat we bleven plakken…

Opvolger van Jewels was helaas niet Faisal, die zich wegens ziekte liet verontschuldigen, maar Hush Hefner. Gelukkig wist hij, net als zijn voorgangers, betekenis te geven een het begrip “feest”. We lieten ons een goed uitgebalanceerde mix van funk, house en disco welgevallen, die aangedikt werd met verschillende alom bekende ninetiesplaten. Wij begrijpen nu alleszins waarom hij de eer had de Netsky & Friends-stage te openen op Tomorrowland; wat een klassebak.

Ook Pional was een genot voor het oor. Na een vers gesneden frietje gehaald te hebben (dat naar smoutebollen bleek te smaken), plantten we ons neer op de weide en konden we ons verlekkeren aan Spaanse housevibes. Pional joeg de ene na de andere plaat door de speakers, met Casualty en In Another Room als paradepaardjes. ¿Cómo está? Exelente.

Afsluiter van dienst was natuurlijk George Fitzgerald. Hoewel hij eerder gesmaakt werd door de "oudere" generatie - alle jongeren waren al afgezakt naar de Affterparty - zat de tent nog behoorlijk vol. Met een ruim assortiment aan muziek (één album, zes ep’s) had de Brit keuze zat. De nummers Child en Feel Like deden het erg goed, maar pas onder Fading Love leek iedereen voldaan en bereid om de eerste dag af te sluiten.

Zij, die hun meug niet konden vinden in het muzikale programma, konden zich trouwens elk uur reppen naar het karaokemoment in de Tentoo-tent, om zichzelf volledig te geven op Casanova of om mee te brullen op de Pokémon Theme Song. Ieder zijn goesting zeker?

7 augustus 2017
Jeroen Poelmans