Zinger - The world is crap but hey, that’s ok!

Een heel enthousiaste Pieter Deknudt en diens partner in crime Nick Herweyers begroeten ons op het terras van de Vooruit. Samen vormen zij de drijvende kracht achter Zinger, de Deerlijkse spacepopband die begin dit jaar 'De Nieuwe Lichting' won en nu met Pinksteren de debuut-ep uitbracht. Een ep vol vrolijke pop maar ook met songs, die een diepe, donkere onderlaag hebben. “The world is crap but hey, that’s ok!”

Grace (Everybody Is Dying These Days), waarmee de band De Nieuwe Lichting won, is zo’n song. Vrolijke muziek maar met een donkere ondertoon.

Deknudt: Grace gaat over vier vrienden van ons, die allen binnen korte tijd gestorven zijn en hoe wij daarmee omgingen. Het spookte rond in mijn hoofd: hoe kan dit nu gebeuren? Ik heb eruit geleerd dat we ermee moeten leren leven dat we niet alles controleren.

Het doet wat denken aan een vrolijke E van Eels, die ook zijn problemen bezingt, deels als therapie, deels om te tonen dat alles relatief is en er altijd wel een zon achter de wolken zit.

Deknudt: Nagel op de kop. Wat Eels doet met teksten en songs, daar ben ik jaloers op. Eels is een hele inspiratievolle band. Ik probeer altijd te denken aan 'La vita E Bella' van Roberto Begnini. Die film over een vader en zijn zoontje, die samen in een concentratiekamp zitten, heeft mijn leven veranderd. The world is crap but hey, that’s ok!

Heeft Beachy Head, de nieuwe single, ook zo’n diepere betekenis?

Herweyers: Beachy Head is een plaats aan de kust in Engeland, vergelijkbaar met Dover: witte kliffen, een heel idyllische sfeer tot je merkt dat er overal kruisjes staan. Beachy Head is blijkbaar een erg populaire plaats in Engeland om zelfmoord te plegen. Opnieuw dat contrasterende: zo’n mooie plaats waar uiteindelijk een heel grimmige sfeer blijkt te hangen. Toen ik daar stond, kwam de melodie van Beachy Head ook in mijn hoofd.

Deknudt: We proberen diepere betekenis te geven aan al onze songs.

Is het niet moeilijk om bij zo’n vrolijke muziek over zware thema’s als de dood te zingen?

Deknudt:
Je ziet het publiek  dansen op de muziek. En dat kan een heel raar gevoel geven, maar het is anderzijds ook fantastisch dat onze muziek mensen kan doen bewegen. Ik denk dat wij sfeervolle, dansbare muziek met een diepe onderlaag maken om onszelf op te peppen. Het is iets waar ik vaak mee zit. Over leven en dood valt er nu eenmaal niet te onderhandelen.

De release van de ep was al een maand geleden, in samenwerking met 'Lokale Helden', het fantastische initiatief van Poppunt, dat overal te lande organisaties aanspoorde lokaal talent te zetten. Jullie speelden toen in jullie hometown Deerlijk. Hoe was dat?

Deknudt: Fantastisch! Het was enorm leuk om in Deerlijk te kunnen spelen. Er was zeer veel volk aanwezig, zo’n zeshonderd man en het was magnifiek om te zien hoe Deerlijk leeft. Er zijn enorm veel beloftevolle bands in Deerlijk zoals Eraserhead en Uncle Wellington Wives.

De ep zelf is opgenomen in North Garden Studio’s waar Balthazar een groot deel van hun laatste plaat 'Thin Walls' opgenomen heeft en Filip Tanghe, de vaste geluidsman van Balthazar, was producer. Halen jullie veel inspiratie uit die band?

Deknudt: Niet rechtstreeks eigenlijk, Jinte (Deprez, nvdr) en Maarten (Devoldere, nvdr) hebben wel feedback gegeven, maar we kunnen onze sound zeker niet vergelijken met die van Balthazar. Filip Tanghe is gewoon een man die zijn vak beheerst en waar we al langer mee wilden samenwerken. We hebben trouwens meer opgenomen dan wat er op de ep staat.

Op de laatste track van de ep zingt Fien Deman, frontvrouw van I Will, I Swear en net zoals jullie winnaars van De Nieuwe Lichting. Zijn er toen banden gesmeed?

Deknudt: Neen, eigenlijk niet, we kenden en volgden Fien en Jonathan van I Will, I Swear al langer. Het is zeer leuk om samen met bevriende bands in diezelfde flow te zitten en samen te groeien. Enorm goede ep ook, die van I Will, I Swear.

Herweyers: Ook Floris De Decker, frontman van Team William, zingt mee op de ep; op Grace meer bepaald.

Ik kan me voorstellen dat er door het winnen van De Nieuwe Lichting heel wat druk op jullie schouders kwam te liggen?

Deknudt: Het was een extreem goede boost om meer mensen te kunnen bereiken met onze muziek, maar we voelden zeker geen grote druk. We maakten ons drukker om de deadline te halen voor de ep.

Herweyers: Robbe Defraye, onze vaste trombonist, heeft ons daarbij goed geholpen. Hij heeft alle partituren geschreven voor de ‘fanfare’ die we tijdens liveshows bij ons hebben. Op het podium gebruiken we zelfs de oude kostuums van zijn muziekharmonie. Robbe is echt van onschatbare waarde.

Wat staat er deze zomer op het programma voor Zinger?

Deknudt: Behalve de showcase met 'De Nieuwe Lichting' op Pukkelpop staan we ook op Rock Herk en Juice festival. Maar er komen er nog meer bij.

Dat wordt dus een knaller van een zomer.

15 juni 2015
Lowie Coolsaet