- #WVDBM23 - Cafee Cabron - De plezantste zijn de bands die terugkeren
Cafee Cabron is in het centrum van Antwerpen een plaats waar je al enige tijd de beste bands kan ontdekken nog voor ze doorbreken. Uitbater en eigenaar Hans Vanherck legt uit hoe dat zoal gekomen is en hoe dat in zijn werk gaat.
Hoe lang organiseren jullie al concerten?
Hans Vanherck: In de zomer van dit jaar bestaat de Cabron tien jaar. Daarvoor was dat Café Den Buster. Toen waren er ook al optredens, maar meer jazz- en bluesgericht. Toen wij het overnamen, zijn we daarmee doorgegaan, alleen hebben we meer gefocust op een jonger publiek en op jong, opkomend talent. Er zat nog wel jazz tussen, maar veel minder. We richtten ons meer op pop, stevige rock, garage, punk, ...
Met hoeveel mensen doen jullie dat?
Ik ben het café gestart met mijn vriendin, maar vijf jaar geleden zijn we uiteengegaan en heb ik haar eruit gekocht. Nu doe ik dat dus eigenlijk alleen. Da's heel wat werk. Vandaar dat ik nog maar twee à drie keer per week achter de toog sta. Verder ben ik bezig met booken van artiesten, regelen van feestjes en al wat bij het Cafee komt kijken.
Klopt het naar jouw mening dat dit soort “kleinere” concerten aan succes wint ten opzichte van vroeger?
Eén keer dat ze weten dat je een podium aanbiedt – wij hebben alle nodige materieel, geluidstechniekers,... – komt dat eigenlijk allemaal vanzelf. Het heeft me nooit veel moeite gekost om groepen te vinden. Doorheen de tijd leer je uiteraard wat je moet booken om volk te trekken.
Maar dan nog, voor hetzelfde geld loopt pakweg De Charlatan in Gent vol voor een bepaalde band, maar komt daar hier drie man en een paardenkop naar kijken. Als ik zelf book, zorg ik ervoor dat er een voorprogramma bij zit dat min of meer uit de buurt komt. De passage bij ons zorgt dan vaak voor aanvulling.
Word je dan zelf gecontacteerd?
Zo goed als alle bands nemen zelf contact op. En dan zijn er nog een aantal bookers en agentschappen, die internationale bands aanbieden. Op den duur krijg je dan ook de naam om kwaliteit aan te bieden en dat heeft zijn effect op die bands.
Wat waren de meest opvallende bands, die er al in Café Cabron stonden?
De plezantste waren sowieso de bands die terugkeren. SONS hebben bijvoorbeeld bij ons een eerste optreden gedaan. Toen die dan “groot” waren geworden en een management onder de arm hadden genomen, hebben ze bij ons nog één keer gespeeld als afsluiter van de clubtournee. Nu zou dat niet meer lukken. Ooit hebben ze op Studio Brussel aangekondigd dat ze een show zouden doen in de Cabron. Daar was zowat vijfhonderd man. Heel plezant dat je zo'n band dan van nul ziet opgroeien.
Equal Idiots hadden we gebookt, net voor ze 'De Nieuwe Lichting' wonnen. Een groep als Meltheads is bij wijze van spreken bij ons opgegroeid. Die hebben al zowat vijftien keer bij ons gespeeld. Ook Tamino heeft hier, net voor dat ontplofte, gespeeld.
Hoe moeilijk is het om dit vol te houden?
Daar kruipt inderdaad veel tijd in. Toen ik vroeger achter de toog stond, lukte dat niet. Nu heb ik gelukkig meer tijd daarvoor. Geen idee of ik dit volhoud tot mijn zestigste, maar voorlopig blijft dit heel tof. We zien dan wel waar we eindigen.
Peter Daems (van Het Bos, nvdr) steekt soms ook een handje toe.
Op dinsdag zijn wij normaal gesloten. Als Peter dan iets interessants te pakken krijgt, houden we op die dag Club Cabron. Dat is dan betalend. Dan kunnen we grotere bands zetten. De andere concerten zijn gratis omdat dat logistiek moeilijk anders te regelen valt. Dat is ook wel tof, omdat mensen vaak toevallig binnenwandelen. Net zoals in Supersonic in Parijs.
Is dat dan zowat het voorbeeld voor je geweest?
Niet echt, want ik kende dat toendertijd niet eens. Eerder De Charlatan dan.
Op 19 februari spelen Clara Kaldin en Moleskine in Cafee Cabron. Julius doet dat op 22 februari en Henry Funk (frontman van The Lotts) passert op 26 februari. Meer concerten en alle nodige info vind je op de website.
Cafee Cabron
Kaasrui 1
2000 Antwerpen